maandag 21 maart 2016
Chronocentrisme
Sommigen denken dat de tijd waarin zij leven de meest bijzondere aller tijden is, ook wanneer dat aantoonbaar onjuist is. Zo'n houding noemt men chronocentrisme. De Amerikaan Robert Gordon is een eigenzinnig econoom en denker. In een uitgebreid interview in de NRC van 19 maart betoogt hij dat de technologische ontwikkelingen de laatste jaren eerder evolutionair dan revolutionair verlopen. En dat er veel chronocentristen rondlopen die zich wat al te gemakkelijk tot optimisme laten verleiden.
Gordon: "Technologie-optimisten letten niet op wat er gebeurt in de echte economie: de laatste jaren is de groei nog veel trager geweest dan wat ik voorspel voor de komende tijd". En hij laat zien dat de Amerikaanse economie momenteel met gemiddeld slechts 0,6 procent per jaar groeit.
De tegen Gordon ingebrachte kritiek dat economische groei als graadmeter voor vooruitgang wel erg armzalig is snijdt natuurlijk hout. Maar, merkt hij vervolgens op: ook de voordelen van vroegere inderdaad spectaculaire ontdekkingen zoals de stoomketel, de electriciteit, de auto enzovoorts werden niet meegerekend in de definities van vooruitgang.
En dan komt Gordon aan bij het werkterrein van Piketty als hij zegt: "Ongeveer de helft van de economische groei gaat de laatste decennia naar de 1 procent hoogste inkomens. De overige 99 procent van de bevolking moet het dus doen met de andere helft". Dus daar waar de gemiddelde economische groei 1,2 procent bedraagt, gaat de helft van de bevolking er slechts 0-,4 procent op vooruit. En het is precies die ongelijkheid die aan de wieg staat van groeiende maatschappelijke woede en daarmee aan de opkomst van populistische politici. Daardoor - aldus Gordon - maakt Donald Trump een reële kans op het presidentschap.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten