woensdag 23 maart 2016

Savtsjenko, een moedige vrouw


Nadia Savtsjenko is een Oekraïense gevechtsvlieger. Zij werd, als deelnemer aan een vrijwilligersbataljon door de Russen gearresteerd om er vervolgens van beschuldigd te worden verantwoordelijk te zijn voor de dood van twee journalisten. Ofschoon vaststaat dat de twee journalisten pas om het leven kwamen nadat Savtsjenko door de Russen was vastgezet, heeft een Russische rechtbank haar inmiddels veroordeeld tot 22 jaar gevangenisstraf.

Het voert te ver om hier alle details rond de arrestatie en de rechtszaak uit de doeken te doen. U kunt het in elke kwaliteitskrant uitvoerig volgen. Toen de rechter na twee dagen (!) klaar was met het voorlezen van het vonnis begonnen Savtsjenko en haar medestanders de Maidanhymne te zingen, maar dan wel met een nieuwe tekst: "Rechters, o rechters, rechtspreken doen jullie niet".

Gelukkig hebben de Oekraïners twee Russische commando's onder arrest zodat wellicht een gevangenenruil mogelijk is en Savtsjenko alsnog vrijkomt. Slim genoeg heeft zij afgezien van hoger beroep waardoor zij in publicitair opzicht van geen nut of waarde meer is voor de Russen. Afwachten echter wat Poetin in zijn wijsheid meent te moeten beslissen. Maar hoe dan ook, chapeau voor deze moedige vrouw!

Geen opmerkingen: