vrijdag 18 maart 2016

Maar er zijn nog heel veel vragen onbeantwoord gebleven...


Ik vertrouw Davutoglu niet en Erdogan is een misselijkmakende dictator, van wie we nog veel wandaden mogen verwachten. Toch is de overeenkomst die de EU en Turkije met elkaar sloten op zijn zachtst gezegd verdedigbaar.

Je kunt de kritikasters van tevoren haarscherp uittekenen. Maar wat zou het? Er is geen ideale deal want we leven niet in zo'n wereld. Er is nu eenmaal wél een vuile oorlog in Syrië aan de gang. Die voorlopig ook nog niet beslecht is. De vluchtelingenstroom zal niet opdrogen.

Het cynische spel van de mensensmokkelaars evenmin. Welke nieuwe routes zullen worden aangeboord en tot welke schrijnende omstandigheden zullen die weer gaan leiden? En wat gebeurt er nu met al die mensen die zijn gestrand in de moddergrens tussen Griekenland en Macedonië? En wat is het lot van Koerden die terug worden gestuurd naar Turkije? En hoe gaan de Turken de in Turkije strandende vluchtelingen werkelijk opvangen?

En hoe worden de maximaal 72.000 vluchtelingen die ons via een luchtbrug bereiken over Europa verdeeld? Gaan nu ook de Hongaren en al die andere xenofobe Oost-Europeanen meedoen? En wat gebeurt er met alle vluchtelingen en asielzoekers die niet binnen de definities van deze overeenkomst vallen?

Die Donald Tusk bevalt me wel, hij weet goed te schaken op het schaakbord van de internationale diplomatie en is er toch maar in geslaagd Europa als een onverdeelde onderhandelingspartij aan tafel te laten bijschuiven. Hulde ook aan Cyprus dat zich - terecht - inhield. Dat het visumvrij reizen niet ook in omgekeerde richting geldt blijf ik een misser vinden. En die versnelde onderhandelingen over de toetreding van Turkije tot de EU is pure windowdressing. Zolang Erdogan daar de alleenheerser is, is zo'n toetreding al helemaal niet aan de orde. Vinden de Turken ook helemaal niet erg, zij hebben genoeg aan de huidige verworven status.

Maar mijn grootste waardering gaat toch uit naar Angela Merkel. Het is uitsluitend en alleen aan haar te danken dat deze overeenkomst er is gekomen. Dat nu die enge mevrouw Petry maar heel snel aan populariteit mag inboeten. Ik vrees echter dat dat voorlopig nog niet het geval zal zijn.

foto: Reuters

Geen opmerkingen: