dinsdag 8 maart 2016

Erdogan heeft ons bij de ballen


Niet alleen Zaman is onder staatstoezicht geplaatst, ook het persbureau Cihan overkwam dat lot. Het zou gaan om Guelen-gelieerde media en Fethullah Guelen is de grootste tegenstander van Erdogan. Daarnaast werd vorige week de onafhankelijke tv-zender IMC uit de lucht gehaald.

In de NRC van 7 maart beschrijft Carolien Roelants hoe Erdogan niet alleen lak heeft aan persvrijheid maar zich ook niets aan wenst te trekken van rechterlijke uitspraken. Toen het Constitutionele Hof oordeelde dat twee journalisten moesten worden vrijgelaten in afwachting van hun proces antwoordde Erdogan: "Ik hoef dit niet te accepteren, dat wil ik duidelijk maken. Ik gehoorzaam noch eerbiedig dit besluit".

Wie zulke leiders op het schild hijst, hoeft zich geen illusies meer te maken over democratie. Die is voorlopig voorbij in Turkije. Wel slim van Erdogan om dit soort streken vlak voor de EU-top over de vluchtelingen uit te halen. Hij heeft Europa in zijn zak en weet dat hij weinig van het Avondland te vrezen heeft. De persbreidel speelde dan ook geen enkele rol op deze top.

Er is een nieuwe geopolitieke werkelijkheid ontstaan en Europa speelt daarin een zeer ondergeschikte rol. Toch wil Turkije dolgraag lid worden van dat Europa, vooral vanwege de economische voordelen die dat oplevert voor het land.

Laten we hopen dat Europa de rug recht houdt: visumvrij reizen? Lijkt me aanvaardbaar onder de keiharde voorwaarde dat het wel vice versa is: ook vrij reizen voor Europeanen naar en in Turkije. Versnelde onderhandelingen over toetreding van Turkije tot de EU? Lijkt me aanvaardbaar onder de keiharde voorwaarde dat Turkije weer een democratie wordt waar geen plaats is voor een dictator, waar geen persbreidel voorkomt en waar de rechterlijke macht wordt gerespecteerd. En zes miljard financiële tegemoetkoming? Ook dat lijkt me aanvaardbaar: Turkije haalt alle immigranten terug uit Griekenland en Europa neemt voor iedere teruggehaalde Syriër een Syrische vluchteling op. Er zijn momenteel circa één miljoen Syrische vluchtelingen in Turkije en een vluchteling kost de Nederlandse staat ongeveer zesduizend Euro per jaar. Die zes miljard is dus zo gek nog niet.

Of het allemaal gaat werken? Ik betwijfel het. Erdogan is even slim als doortrapt. Laten we het maar eerlijk toegeven: Erdogan heeft ons bij de ballen.

Geen opmerkingen: