woensdag 20 april 2016

Boeggolf


Je kon erop wachten, de eerste rampzalige gevolgen van het leenstelsel dienen zich al aan. De minister verklaart ze met de boeggolf theorie. Aankomende studenten die eerst een jaartje wilden reizen deden dat niet omdat ze dan na terugkeer onder het leenstelsel zouden vallen. Het zal wel, maar ook al ben ik een enorm voorstander van die wereldreis of een andere exceptionele ervaring voor aankomend studenten, ze moeten dat natuurlijk wel zelf financieren.

De Volkskrant voert enkele criticasters op, onder wie een jongedame die zegt € 1.000 per maand te moeten lenen omdat ze niet bij haar ouders wil aankloppen. Nou lijkt mij € 1.000 per maand wel aan de hoge kant. Wat minder kan ook, zeker als je er nog een baantje bij neemt. Wat is daar mis mee? De jongedame in kwestie verwacht nu dat ze met een schuld van wel € 80 tot 90.000 kan worden opgescheept. Dat betekent dus dat ze voornemens is zeveneneenhalf jaar over haar studie te doen!

Onzin dus allemaal. Het leenstelsel had al veel eerder ingevoerd moeten worden en u kent mijn standpunt: wie van een studie afziet omdat een studieschuld onaanvaardbaar zou zijn, hoort helemaal niet in het academisch onderwijs thuis. Wie niet investeren wil in de eigen toekomst hoort niet op een HBO thuis.

Tonggedruis, dat is het. Geen boeggolf.

Geen opmerkingen: