woensdag 27 april 2016

Het verdriet van Holland en het cordon sanitaire


In de NRC van 9 april houdt Tom Lanoye een welsprekend en vurig pleidooi voor een cordon sanitaire tegen Wilders. Op een heldere manier legt hij uit dat Het Vlaams Blok in België succesvol is bestreden, onschadelijk gemaakt juist door dat cordon sanitaire waar de Nederlandse politici maar niet aan willen.


Bart de Wever vertaalde samenwerking met een partij die er abjecte standpunten op na houdt als volgt: "Als je danst met de duivel, is het niet de duivel die verandert, maar dan verander je zelf". Nu weten we dat Wilders het heerlijk vindt als we hem demoniseren, dus deze vergelijking moeten we hier maar niet te vaal trekken.


In schril contrast hiermee staat de uitspraak van de in deze kolommen vaak figurerende Thierry Baudet die ooit eens verklaarde: "Een cordon sanitaire is een vorm van intellectueel fascisme". Tja, van de psychisch en mentaal getroebleerde Baudet horen we wel vaker uitspraken die gierend uit de bocht vliegen.


Het grappige is, zegt Lanoye, dat die Hollanders ons Belgen jarenlang hebben voorgehouden dat we niet in zee mochten gaan met extremistische partijen om vervolgens zelf precies het tegenovergestelde te doen zodra ze er zelf een in hun achtertuin hebben gekweekt. Lanoye: "Eén democratische techniek (er is immers niets ondemocratisch aan de weigering tot samenwerking) wordt bij voorbaat geschrapt, op ingebeelde gronden en tegen alle bewijzen en getuigenissen in. Is dat lafheid, vrienden? Of vinden jullie werkelijk dat er, overal en te allen tijde, met wie of wat dan ook, gepolderd móet worden?'


Een uitstekend pleidooi van Tom Lanoye en ik deel zijn mening. Maar het zal niet gebeuren en ik realiseer me tegelijkertijd dat er één groot verschil is tussen het Vlaams Blok en de PVV: dat is het charisma van de leider. Een groot deel van het Nederlands electoraat heeft heimwee naar de schandalig vermoorde Pim Fortuyn. Dat electoraat heeft in Wilders een opvolger gevonden, hoe anders ook van karakter en werkwijze, die men graag kiezersgunst toebedeelt. Op zoveel kiezersgunst heeft Filip de Winter nooit kunnen rekenen.


Wilders heeft al een revolte aangekondigd wanneer politieke partijen niet met hem wensen samen te werken na een eclatante verkiezingsoverwinning. Ik vermoed dat hij nog maar heel weinig olie op het vuur hoeft te gooien begin volgend jaar om van onze samenleving een explosief mengsel te maken.


Edith Schippers heeft al aangekondigd de PVV niet bij voorbaat af te willen wijzen als eventuele coalitiepartner. En als er één schaap... Lanoye ziet het juist: hier zullen we zelfs tegen beter weten in voort blijven polderen.


Geen opmerkingen: