vrijdag 1 april 2016

Het referendum is een valstrik

Het aankomend referendum over het Associatieverdrag met Oekraïne is een initiatief van het Burgercomité EU. De drie initiatiefnemers zijn Arjan van Dixhoorn, Pepijn van Houwelingen en Beata Supheert. In een uitgebreid interview in de NRC van 31 maart legt van Dixhoorn uit dat Oekraïne hem in het geheel niet interesseert. Zij hebben maar één doel en dat is de Europese Unie kapot maken.

Van Dixhoorn meent dat grensoverschrijdende problemen best door overleg tussen staten kunnen worden aangepakt in plaats van door een centralistische EU. En dat er vroeger zoveel oorlogen waren kwam door het imperialisme van Duitsland, van Engeland of van Italië. Ja, van Dixhoorn is professor doctor, dat wil u zeker wel geloven na deze korte historische analyse? En hij gaat nog verder: "Vind jij het prettig dat we in plaats van onderling oorlog te voeren straks met Rusland oorlog gaan voeren? Want zo is het".


Het burgercomité is voor het opheffen van de sancties tegen Rusland en van Dixhoorn durft zelfs te beweren dat de Krim helemaal niet is geannexeerd maar na een referendum aan Rusland is toegevoegd. Hij erkent dat dat referendum er pas kwam nadat de groene mannetjes de macht hadden gegrepen maar, zegt hij, dat gebeurde pas na een coup in Oekraïne.


Je vraagt je verbijsterd af hoe deze "geschiedkundige" ooit aan zijn titels is gekomen, ik ga van de weeromstuit ernstig twijfelen aan de academische wereld. Deze man doceert aan de rijksuniversiteit in Utrecht. Pepijn van Houwelingen studeerde technische bedrijfskunde en wijsbegeerte en is werkzaam bij het SCP. Beata Supheert bouwt websites. Tja, het is me wat. Voeg hier Thierry Baudet en Jan Roos aan toe en bedenk dat dit amalgaam opereert onder de paraplu van Geen Stijl. Dan heeft u een aardig beeld van wat er werkelijk achter dit referendum speelt. Een rancuneus gezelschap, dat is mijn analyse.


Natuurlijk hebben mensen het recht op een mening en recht op het gebruik maken van wettelijk toegestane instrumenten, zoals een referendum. Maar wij zijn vooralsnog een vertegenwoordigende democratie en ik wil ver weg blijven van de directe democratie, waarin vooral de onderbuik regeert. En waarin lieden als de malloot Roos, de psychisch getroebleerde Baudet en de zich "wetenschapper" noemende van Dixhoorn het volk mogen misleiden.


Lieve mensen, laat u toch niet voor het karretje van dit soort idioten spannen. Dat referendum is als een wapen dat in verkeerde handen is gevallen. Het zal zich tegen u richten. Het is om die reden dat ik mijn oproepkaart om te gaan stemmen al verscheurd heb. Maar als u meent toch te moeten gaan stemmen, denk dan eerst even zelf na over wat er op de Krim is gebeurd.

Als u een klein beetje heeft opgelet tijdens de lessen geschiedenis en de actualiteit een klein beetje volgt, dan weet u dat u ja moet stemmen. Als u ondanks alles wat eraan mankeert toch wil blijven geloven in een verenigd Europa, dan moet u ja stemmen.

Nee stemmen moet u alleen doen als u elke gelegenheid aan wil grijpen om de Europese Unie van binnenuit te verzwakken.

Geen opmerkingen: