vrijdag 18 november 2016

Wilders gaat helemaal los


Wilders reageert op de strafeis van het Openbaar Ministerie in het minder -minder-proces op de van hem bekende manier. Op de volgende link kunt u zijn videootje bekijken: Reactie Wilders op strafeis OM Opgeblazen taalgebruik, gezwollen retoriek. Meer is het niet? Nou, toch niet helemaal. Door zijn groeiend electoraat met dit soort toespraken maar te blijven bestoken maakt Wilders de geesten langzaam maar zeker rijp voor wat in dit tijdsgewricht steeds plausibeler lijkt te worden: een greep naar de macht door een populist.

Laten we de verklaring van Wilders eens onder de loep nemen en analyseren wat er achter zijn woorden schuil gaat:


een van de grootste problemen van ons land: het Marokkanenprobleem
Hiermee suggereert hij dat de Marokkanen een probleem vormen in Nederland; opnieuw maakt hij geen onderscheid tussen hen die wél en hen die niet voor problemen zorgen. Wederom worden alle Marokkanen over één kam geschoren.


en zo raken we langzaam maar zeker onze vrijheid van meningsuiting kwijt
Dit is een volstrekt onzinnige bewering. In Nederland kan iedereen zeggen wat hij of zij wil maar de kans bestaat dat anderen er aanstoot aan nemen en zich vervolgens - heel democratisch - tot de rechter wenden. Er is geen sprake van dat de vrijheid van meningsuiting onder druk staat. De vraag is en blijft of Wilders zijn mening ook zo had kunnen formuleren dat anderen er geen aanstoot aan konden nemen, dat hij niet een hele bevolkingsgroep over één kam zou scheren. Hij koos er nu juist bewust voor dat niet te doen en daarvoor wordt hij ter verantwoording geroepen.

en Marokkanen zijn ineens een ras, dus als je wat over Marokkanen zegt ben je vanaf nu een racist
Het Openbaar Ministerie heeft omstandig toegelicht dat ook de geografische component deel uitmaakt van wat verstaan kan worden onder ras; het gaat niet zozeer om ras maar vooral om haat zaaien en onverdraagzaamheid.

terwijl in andere landen het volk de elite naar huis stuurt wil de elite hier een oppositieleider de mond snoeren
Sinds wanneer is Wilders leider van de oppositie? Hij is ten hoogste 'n oppositieleider. Evenmin is er sprake van dat een of andere elite hem de mond zou willen snoeren. Maar dat is modern spraakgebruik: alles wat niet tot "het volk" geacht wordt te behoren kan allemaal op de vuilnishoop geveegd worden onder één term: elite.


Nederland dreigt een dictatuur te worden
Ook dit is een typisch voorbeeld van holle retoriek. Welke definitie van dictatuur je ook hanteert, Nederland komt niet in de buurt van iets wat als een dictatuur zou kunnen worden aangemerkt. Maar dit is het frame dat Wilders doelbewust opzoekt om zijn gehoor voor te spiegelen in wat voor draconisch land zij wel niet wonen.


de verschillen tussen Nederland en Turkije worden steeds kleiner; de oppositie wordt monddood gemaakt
Deze opmerking ligt in het verlengde van de vorige. Er is geen academische opleiding nodig om te kunnen begrijpen dat het Turkije van Erdogan in de verste verte niet op een lijn kan worden gesteld met de parlementaire democratie in Nederland. Een parlement waarin de partij van Wilders niet dé oppositie vormt maar slechts één van de oppositiepartijen is.

dan wordt Nederland een dictatuur van bange en laffe politici
Opnieuw het frame van een dictatuur. Eerder noemde Wilders het Nederlandse parlement een nepparlement en nu gaat hij een stapje verder door zijn collega-parlementariërs uit te maken voor bang en laf.

(die terroristen staan nu te juichen) Het openbaar ministerie heeft zich vandaag tot hun bondgenoot gemaakt
In plaats van 'criminele Marokkanen' sprak Wilders over 'Marokkanen'; álle Marokkanen dus. In zijn woede legt hij vervolgens een directe link naar terroristen. Daarmee creëert hij het frame dat Marokkanen en terrorisme in elkaars verlengde liggen. Het typeren van het Openbaar Ministerie als bondgenoot van terroristen is opzettelijk op deze wijze geformuleerd. Hiermee distantieert Wilders zich van de rechterlijke macht die wat hem betreft net als de rest van de elite naar de mestvaalt verwezen kan worden.


Maar net als u laat ik mij de mond niet snoeren. Geen officier in zwarte toga of laffe premier krijgt ons op de knieën! Ik zal me dan ook helemaal niets van hun strafeis aantrekken
Het Openbaar Ministerie voert de wetten uit die door het parlement zijn opgesteld. De partij van Wilders maakt onderdeel van dat parlement uit. Wilders zegt zich hier niets aan te zullen trekken van de konklusies die de rechters gaan trekken. En impliciet roept hij zijn medestanders op hetzelfde te doen. Daarmee trekt hij een van de belangrijkste pijlers van de democratie onderuit: de onafhankelijke rechtspraak. Zeer populair onder populisten maar evenzeer zeer ondemocratisch.

Laat ik heel duidelijk zijn: ik hoop dat de rechter Wilders vrij spreekt. Niet omdat ik vind dat hij zijn minder-minder-uitspraken gewoon moet kunnen doen. Integendeel, ik vind dat mensen, ook politici, hun fatsoen moeten houden. Niemand heeft het recht om anderen over één kam te scheren, ook Wilders niet. Maar een veroordeling is koren op zijn molen en dat gun ik hem niet. De rechter kan niets met dit argument en zal doen waarvoor rechters zijn aangesteld: het spreken van recht op basis van de wet. En daar zal ook Wilders het mee moeten doen. En voor de rest ben ik van mening dat Wilders een gevaarlijk politicus is.

Geen opmerkingen: