donderdag 3 november 2016

Paul Cliteur is een dwaallicht


Getuige à décharge Paul Cliteur mocht vandaag in de rechtbank uitleggen waarom de rechter zich niet diende te buigen over de minder-Marokkanen-uitspraak van Wilders. Cliteur haalde op alle fronten bakzeil.

Eerstens meldde hij dat de gewraakte uitspraak van Wilders moest worden opgevat als een politiek pleidooi voor immigratiebeperking. Nou daar kunnen we nog wel een boom over opzetten maar stel dat Cliteur gelijk heeft, dan blijft de prangende vraag hangen of Wilders dat pleidooi dan niet beter met ietwat minder stigmatiserende woorden had kunnen doen. Cliteur heeft duidelijk geen boodschap aan de verantwoordelijkheden van een parlementariër. Tegelijkertijd geeft hij aan vooral een rechtsfilosofisch betoog te hebben willen houden. Daar heeft hij dan toch een heel beperkte inhoud aan gegeven.

Tweedens meende hij dat er geen sprake van discriminatie was omdat het door het OM gebruikte wetsartikel spreekt van discriminatie op het gebied van ras, geloof en sekse. Alleen al op grond van dat spitsvondige ideetje deed het OM er wat Cliteur betreft beter aan het proces voortijdig te stoppen. Het OM deelde Cliteur mee dat het de rechtsgeleerde kennelijk ontgaan was dat de wetgever het bij de bepalingen inzake racisme wel degelijk heeft over tal van aspecten, waaronder ook geografische.

En derdens meende Cliteur uit de media op te maken dat tal van aangiftes op ondeugdelijke wijze tot stand zouden zijn gekomen. De rechter vroeg hem of het gebruikelijk was dat hij zich als rechtsgeleerde baseerde op krantenartikelen. En voegde daar aan toe dat een stuk of vier minder deugdelijke aangiften op een totaal van meer dan zesduizend niet echt veel indruk maakten.

Exit Paul Cliteur, een rechtsgeleerd dwaallicht. Inmiddels eist Wilders wraking van een van de rechters, Elianne van Rens,  omdat zij onder meer getuige Cliteur vooringenomen zou hebben bejegend. 't Is wat!

4 opmerkingen:

Anoniem zei

Jammer dat u deze zaak zo persoonlijk lijkt te benaderen, want daardoor ontgaat u de redenen van de wraking, die door u als laatste met een soort van ongeloof wordt vermeld.
Rechter Elianne van Rens, was gewaarschuwd, en kon weten, dat zij als de achilleshiel van deze groep rechters zou worden beschouwd. Advocaat Knoops wordt door vele kenners zowel op nationaal als internationaal strafrecht beschouwd als één van de beste strafpleiters, en ik denk, dat vanavond er in rechtelijke kringen al druk zal worden overlegd, welke gevolgen handhaven van deze rechter zouden kunnen zijn, vooral voor het image van de rechtelijke macht, die toch al behoorlijk beschadigt is.
Het maakt deze in feite triviale zaak met een hoog politiek gehalte zeer interessant, en ook zeer explosief.

Enno Nuy zei

Wat is er zo persoonlijk aan mijn reactie? Ik had een hoge dunk van Cliteur maar vond hem zwak en twijfelachtig opereren. Ik heb rechter van Rens vandaag geen uitspraken horen doen die op een vooringenomen houding wijzen. Een typische Wilders-actie. Ik had sterk het idee dat Koops contre coeur om wraking vroeg. Ik ga er van uit dat het verzoek om wraking zal worden afgewezen en ik zou dat toejuichen.

Anoniem zei

We mogen in elk geval veronderstellen, dat Paul Cliteur misschien wel bewust op het verkeerde been is gezet, door deze rechter. Dat ze mag blijven zal in anti Wilders kringen tot vreugde leiden, maar het zou wel eens een pyrrusoverwinning kunnen blijken te zijn, want ik vermoed wat ook al is aangekondigd, dat Knoops zich als advocaat van Wilders zal terugtrekken. De vraag zal dan zijn, of Wilders een andere advocaat zal nemen, of zal besluiten de zaak voor gezien te houden, en dan zien we nog twee weken lang eenrichtingsverkeer in de rechtszaal, die het kenmerk van een showproces zal uitstralen.

Enno Nuy zei

Hoe kun je het verzinnen dat de rechter Cliteur bewust op het verkeerde been zou hebben gezet? Dat soort onzin komt bij voorkeur uit het Wilderskamp. Al op dag twee van het proces roeptoetert Wilders al dat hij geen eerlijk proces krjjgt.
Uw inschatting dat Knoops opstapt zou wel eens uit kunnen komen. Dan heeft Wilders alle ruimte om huilie huilie te doen en zichzelf als slachtoffer te afficheren. Zo voorspelbaar. En even abject.