donderdag 17 november 2016

Gaat het wel meevallen met Donald grab them by the pussy Trump?


Een relativerend stuk van Willem Post in de NRC van gisteren. Hij wijst erop dat Trump weliswaar de overtuiging is toegedaan dat alleen hij een goed onderhandelaar is maar dat hij spoedig zal ervaren dat hij geen steek verder komt als hij niet wil samenwerken met zijn ministers, generaals en het Congres.


Grote woorden over het wegbombarderen van IS zijn praatjes voor de Bühne maar zijn militaire adviseurs zullen hem spoedig wijzen op de risico's  van een enorm intensieve Amerikaanse betrokkenheid bij burgeroorlogen in Irak en Syrië en dat de humanitaire en financiële prijs voor militaire interventies enorm zullen zijn.


Post stelt dat Trump weliswaar bizar gedrag vertoonde maar niet dom is.Ook hij zal na zijn eerste termijn herkozen willen worden en dan zal hij toch resultaten moeten laten zien. Met andere woorden, zegt Willem Post: "Op voorhand Trump neerzetten als een gevaarlijke 'business bully' in de internationale arena is op dit moment een onnodig doemscenario".
En hij vervolgt: "Net als Nixon zal ook Trump sterk afhankelijk zijn van zijn minister van Buitenlandse Zaken en de nationale veiligheidsadviseur. En van vele anderen".


Post heeft natuurlijk gelijk. We moeten afwachten tot Trump daadwerkelijk geïnaugureerd is en zijn kabinet heeft geformeerd. Maar de voortekenen zijn niet gunstig. Newt Gingrich als minister van Buitenlandse Zaken en Stephen Bannon als topadviseur? En zou hij werkelijk overwegen de volstrekt idiote Sarah Palin in het zadel te helpen? Daar worden we toch een beetje onrustig van.

Geen opmerkingen: