donderdag 10 november 2016

Over paradigma's en het einde der tijden


Ik kan het woord Trump bijna niet meer horen, ben er nu al twee dagen ziek van. Maar we moeten door, ons herpakken, moed verzamelen, de toekomst tegemoet. Dat kost me moeite omdat ik nu eenmaal oprecht van mening ben dat de wereld een stuk minder veilig aan het worden is. Oud-Amerikaans ambassadeur bij de NATO Ivo Daalder vat de nieuwe werkelijkheid heel goed samen:
Als je denkt dat klimaatverandering niet echt is, heb je geen partners nodig. Als je handel alleen maar ziet als zero-sum heb je geen partners nodig. Als je veiligheid alleen betrekt op de VS, als je denkt, wat maakt mij het uit wat er in Estland gebeurt, dan heb je ook minder partners nodig. Als je isolationistischer bent, zijn partners minder belangrijk.

Bij mijn weten is het niet eerder gebeurd dat presidentsverkiezingen waar dan ook, zo'n enorme impact hadden, wereldwijd. Ook is het niet eerder voorgekomen dat in alle grote Amerikaanse steden tienduizenden burgers de straat op gaan om te protesteren tegen "not my president"


En ondertussen in ons kleine land, zo afhankelijk van de wereld om ons heen, doen we allemaal ons best die nieuwe werkelijkheid te duiden. In de NRC van vandaag krijgen vooral de nieuwrechtse populisten wat schrijfruimte. Thierry Baudet heeft het over een paradigmawisseling maar volgrens mij weet hij zelf niet wat hij daar mee bedoelt. Ook leutert hij weer over oikofobie waarvan evenmin iemand weet wat dat betekent.
Jan Roos gebruikt Trump om zijn politieke clubje aan te prijzen en roept: "jullie tijd is voorbij". En daar bedoelt hij natuurlijk de linkse elite mee, want zoveel is duidelijk: alle ellende komt van links. Ja, dat is nog eens een gedegen analyse.


Maar wie het het ergst maakt is Paul Cliteur, u weet wel, die rechtsfilosofische getuige a décharge van Wilders. Cliteur schrijft: Je kunt kennelijk elke dag geschoffeerd worden door het bestuurlijk en politiek establishment en toch de harten winnen van vele kiezers. Ja, ook dit is weer eens een 'fine example of trustworthy analysis'! Toen Trump de afgelopen anderhalf jaar alle vrouwen, moslims en Mexicanen schoffeerde, toen hoorden we Paul Cliteur niet. Hij zat zich suf te piekeren hoe hij "minder ,minder Marokkanen" rechtsfilosofisch verdedigen kon!


Wat me het meest verontrust in vele commentaren is dat de media overal de schuld van krijgen. Ook Paul Cliteur doet daar aan mee. Zodra je dit soort commentaren hoort, moet je serieus op gaan passen. Wij hebben een pluriforme pers en dat is misschien wel de allerbelangrijkste pijler van de democratie. Populistisch nationalistisch nieuwrechts wekt sterk de indruk niet van een vrije pers te houden. Luister goed naar Trump of Wilders.

Trump is op het schild gehesen omdat hij de heersende politieke elite schaamteloos aanviel. Hij voelde haarfijn aan hoe hij een groot deel van het electoraat - 'the forgotten citizens' - kon mobiliseren. Maar er is geen groter vijand van de working class dan Donald Trump. Let goed op wie hij de komende weken in zijn kabinet op gaat nemen en kijk dan eens waar al die lieden voor staan: Giuliani, Palin, Gingrich, Carson en zo voort. Kijk er eens naar op Google en YouTube. Is dat het nieuwe paradigma van de mentaal getroubleerde vrouwenhater Baudet?

Geen opmerkingen: