zondag 20 november 2016

OVSE waarschuwt


In de NRC van vrijdag 18 november een uitgebreid interview met de topman vn de OVSE, Lamberto Zannier. Op de vraag wat hem het meest verontrust antwoordt hij: "De logica van sancties en militaire middelen voert de boventoon. Denk aan de conclusies van de NAVO-top in Warschau (stationering van troepen langs de Russische grens) en de toename van militaire oefeningen van de Russen".
Taal en toonhoogte doen steeds sterker denken aan de Koude Oorlog, alleen is de situatie nu ernstiger. Bij meningsverschillen wordt direct de escalatie gezocht en de middelen die we hadden om conflicten in de kiem te smoren blijken niet meer te werken, aldus Zannier.


Tussen de regels door lees je bij Zannier dat hij vraagtekens plaatst bij het besluit van de EU en de NAVO om hun vleugels naar het oosten uit te slaan. De EU die een associatieverdrag met Oekraïne wil sluiten en de NAVO die de aansluiting van de Baltische staten mogelijk maakt. Daar tegenover staat en veel assertiever Rusland dat de Krim annexeert en hoog spel in Oekraïne speelt.

Het Westen heeft Rusland te lang als een regionale in plaats van als een wereldmacht gezien. Zannier: "Nu drijven we vanzelf naar twee grote samenwerkingsverbanden. Een Euro-Atlantisch verband en een Eurasiatisch-Russisch verband, En dan hebben we dus ergens een grens. En dat willen we niet".

Het is natuurlijk niet voor niets dat de countries in between zich nu grote zorgen maken. Zorgen die er niet minder op zijn geworden sinds Trump heeft aangegeven aan Europa nou niet de hoogste prioriteit te willen toekennen en voorts dat hij vindt dat landen primair hun eigen broek op moeten houden. Als dat betekent dat Trump Poetin vrij spel geeft op het Europese continent - en zijn eerste benoemingen stellen ons bepaald niet gerust - dan staan ons uiterst onzekere tijden en grote instabiliteit te wachten en dan kunnen we alleen maar hopen dat de werkelijkheid niet veel ernstiger zal blijken te zijn.

Geen opmerkingen: