maandag 28 november 2016

Lang leve de domheid!


We leven in een tijd waarin alles ter discussie wordt gesteld en waarin alle bestaande verhoudingen kennelijk op de schop moéten. Het volk bepaalt nu wie tot de elite behoort en die elite krijgt vervolgens de schuld van alles wat er aan onze samenleving mankeert. Meningen zijn belangrijker geworden dan feiten. Zelfs belangrijker dan wat wetenschappelijk bewezen is.

Dat blijkt maar weer eens uit die moedeloos stemmende discussie rond zin en onzin van vaccinaties. Ik ga hier niet omstandig uitleggen dat betrouwbare berekeningen ons leren dat vaccins alleen al in Nederland duizenden kinderlevens hebben gered en dat nog steeds doen. Ik stel alleen vast dat we door ongelooflijke stompzinnigheid worden omringd.


Feit is dat er een kennelijk groeiende groep vaccincritici (kijk maar op nvkp.nl) is ontstaan die zich met onvoorstelbare kulverhalen op internet manifesteert. Dat ogenschijnlijk intelligente burgers daar in trappen en zich door deze zelfverklaarde experts om de tuin laten leiden is te treurig voor woorden. En met die ogenschijnlijke intelligentie valt het dus niet mee, als mensen niet meer in staat zijn de waarde van wetenschappelijk onderzoek (kijk op rivm.nl) en de daaruit voortvloeiende resultaten te beoordelen.

Ouders die om wat voor reden dan ook besluiten hun kinderen niet te laten inenten moeten we duidelijk blijven maken dat zij zich schuldig maken aan zelfzuchtig en asociaal gedrag. Zij zetten willens en wetens (ook al sluiten zij daarvoor de ogen) het leven van andere kinderen op het spel.


Terecht bepleit de belangenvereniging van ouders in de kinderopvang en peuterspeelzalen BOINK een informatieplicht van crèches. Ouders hebben het recht te weten of er kinderen in de crèche zijn opgenomen die niet worden ingeënt. Ik zou echter een stap verder willen gaan. We kunnen ouders niet verplichten hun kinderen in te laten enten. Maar we kunnen wel verplicht stellen dat crèches alleen ingeënte kinderen opnemen en dat ouders die hun kinderen niet willen laten vaccineren dan maar zelf een crèche op moeten richten. En eigenlijk vind ik dat de overheid crèches die niet ingeënte kinderen opnemen niet moet financieren.

Geen opmerkingen: