dinsdag 1 november 2016

The perfid Albion


Verontrustend nieuws uit Engeland brengt ons Joris Luyendijk in een artikel in de NRC van 22 oktober. Typisch Brits is nu afgeven op buitenlanders, schrijft hij. Maar hij geeft een aantal voorbeelden die zeer te denken geven.

Een lokale politicus van de Conservatives lanceerde een petitie waarin de regering werd opgeroepen om verzet tegen de Brexit voortaan te behandelen als landverraad en te bestraffen met levenslang.
De machtigste krant in Engeland - the Daily Mail - wenste de onpatriottische tegenstanders van de Brexit letterlijk naar de verdoemenis, in chocoladeletters op de voorpagina.


Een medewerker van David Davis, de minister voor Exiting the EU riep alle patriotten op om niet langer The Economist te kopen vanwege het negatieve oordeel van het blad over de Brexit.
De adjunct-hoofdredacteur van de kwaliteitskrant Daily Telegraph verklaarde dat ambtenaren op Financiƫn, wier modellen desastreuze gevolgen van de Brexit voorspellen, moeten worden verwijderd.

En nog treuriger zijn de vele, vele voorbeelden van onheuse bejegening van buitenlanders. De slogan "Britse banen voor Britten"was ooit de hartenkreet van de neo-nazistische Brtitish National Party maar tegenwoordig, schrijft Luyendijk, is het regeringsbeleid. Na het referendum is het aantal hatecrimes tegen buitenlanders met 41 procent gestegen.

Luyendijk eindigt zijn artikel met de volgende woorden: "Toch gaan meer en meer stemmen op dat Groot Brittanniƫ zich met de stem voor een Brexit niet alleen heeft afgekeerd van de EU maar ook van de liberale, open en kosmopolitische denkwijze en levenshouding die tot voor kort 'typisch Brits' heette. Niet voor niets zijn de grootste fans van de huidige Britse koers Vladimir Poetin, Marine le Pen en, uiteraard, the Donald himself".

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Zo blij te kunnen reageren op Blog van uw broer Marius.

Maar technisch zo moeilijk, voor mij.
Kan zoals hier "Anoniem" niet ingeschakeld worden?

Uvi

enno nuy zei

Dag Uvi, ik heb de instellingen aangepast en u kunt nu met uw eigen naam, een alias of anoniem reageren. Met vriendelijke groet,
Enno Nuy