woensdag 28 juli 2021

Give me liberty

 

Give me liberty is een Amerikaanse filmkomedie van Kirill Mikhanovsky en vertelt het verhaal van een jonge Rus, Vic, die allerlei voornamelijk gehandicapte mensen vervoert naar hun dagbesteding en weer terug. Vic heeft nog geen idee wat hij met zijn leven wil of moet maar heeft wel een groot hart en is snel geneigd wensen van anderen in te willigen. Dat brengt hem onmiddellijk in problemen wanneer op zekere ochtend zijn ritschema ernstig in de war wordt geschopt door tal van ontwikkelingen en doorkruisende bewegingen, de ene nog (tragi)komischer dan de ander. 

Het verhaal speelt zich af in een Russische gemeenschap ergens in Wisconsin USA en wordt in een razend tempo verteld met tal van tragikomische of ronduit hilarische gebeurtenissen. Toch zien we in de loop van dit verhaal dat Vic vastere grond onder de voeten krijgt. Heel indringend en mooi zijn de gesprekken die hij voert met een zwarte Amerikaan die door een tragisch lot aan het bed gekluisterd is en die zichzelf als een soort vader voor de zoekende Vic beschouwt.


Vic wordt gespeeld door Chris Galust, de even gestoorde als charmante Dima door Maxim Stoyanov en de mooie en innemende Tracy door Lauren Spencer, prachtige rollen maar dat geldt zeker ook voor alle kleinere rollen in deze heerlijke film. Een film die dieper graaft dan een gewone filmkomedie en die laat zien hoe mensen zich proberen te handhaven in een samenleving die weinig sociaal houvast biedt. Dat sociale houvast moet echt uit de mensen zelf komen, hoe moeilijk ze het ook hebben. Give me liberty is een film over liefde.



Geen opmerkingen: