maandag 19 juli 2021

Overstromingen, een blessing in disguise

 

Het moet afschuwelijk zijn wanneer je huis onder water komt te staan en je hals over kop geëvacueerd moet worden. De beelden uit Limburg vinden we - terecht - naar en verontrustend maar de beelden uit Duitsland zijn ronduit schokkend. De regering heeft deze overstroming terecht tot ramp uitgeroepen waardoor er financiële middelen voor de gedupeerden vrijkomen, vooral waar de verzekeraars geen oplossing kunnen bieden. 


Maar er zit ook een positieve kant aan deze natuurramp in Limburg (ik laat de Duitse rampspoed hier maar even buiten) Hopelijk gaan we ons nu echt realiseren dat we de klimaatverandering een halt moeten toeroepen. De waterstand van de afgelopen dagen zou zich hooguit eens in de honderd jaar voordoen maar nu weten we wel beter. Dit gaat vaker gebeuren.


Deze ramp biedt dan ook een momentum voor de Green Deal van de EU. Het is alweer een hele tijd geleden dat ik over de EU hier de loftrompet afstak maar nu is daar toch zeker reden toe. De Green Deal is een uitstekend stuk gereedschap om als EU een leidende rol te spelen in het serieus en daadwerkelijk aanpakken van de klimaatproblematiek. Met name de ETS, een internationale heffing voor CO2 welke voorkomt dat wij Europeanen ons stinkende best doen om de CO2-emissie te beteugelen terwijl leveranciers van buiten Europa niets zouden doen. Als we doorzetten met de Green Deal en de ETS, dan is dat verleden tijd. Zou het dan toch nog goed komen?


En ja, die Green Deal gaat pijn doen maar we hebben echt geen keus. Laten we hopen dat ook hier de solidariteitsgedachte de doorslag zal geven en dat de rekening van de Green Deal niet vooral aan de mensen met de laagste inkomens wordt gepresenteerd. Het zijn met name de rijken en de bedrijven die hiervoor op zullen moeten draaien. De niet vermogende burger betaalt dan al met de ongetwijfeld in snel tempo toenemende prijsverhogingen.

Geen opmerkingen: