vrijdag 16 juli 2021

Tony Cragg en Jan Mankes

 Ze hebben eigenlijk nauwelijks iets gemeen, de schilder Jan Mankes en de beeldhouwer Tony Cragg. Behalve dan dat je ze momenteel beiden kunt bewonderen in Museum Belvedere in Heerenveen. En als je daar eenmaal bent, trek er dan een hele dag voor uit want rondom het museum kun je door werkelijk heerlijke natuur wandelen. Aangelegd en goed verzorgd weliswaar maar een lust voor al je zintuigen.


Tony Cragg is afkomstig uit Liverpool maar woont al sinds jaar en dag in Wuppertal waar hij een prachtige beeldentuin heeft ingericht. Skulpturenpark Waldfrieden, ga er vooral eens heen, u zult versteld staan. Zijn werk is onmiddellijk herkenbaar: zinnenprikkelende beelden die op mensen lijken en dan plotseling weer niet, ze verschuiven voortdurend en bestaan jit ontelbare lagen, ze lijken onmiddellijk met hun omgeving te versmelten. Hier in Belvedere zien we voor het eerst dat hij ook in glas werkt.In de tegenoverliggende vleugel van dit fraaie museum zien we een heerlijke overzichtstentoonstelling van Jan Mankes, de op dertigjarige leeftijd gestorven schilder van vooral dieren, zichzelf en zijn ouders. Als je zijn werk in één woord zou willen vatten dan zou dat 'liefdevol' zijn. Voor mij is Jan Mankes de ultieme schilder. Schilderkunstig en schildertechnisch is hij, ondanks zijn jonge leeftijd, werkelijk onovertroffen. Hoe ongelooflijk jammer dat hij na tbc en de Spaanse griep opgelopen te hebben al zo jong moest sterven. Je moet dit werk echt zelf zien, niet van die paar simpele foto's die ik er maakte, noch van een catalogus. Indrukwekkend, iedere keer weer. Want ik denk dat ik zijn werk nu zeker voor de tiende keer heb bekeken. Onvergetelijk.

Wilt u de hele fotoreportage zien, klik dan hier.

1 opmerking:

elly zei

Mankes zagen we ook al vele mLen in Belvedere. Altijd met slecht weer. Geen park dus en daar wordt het hoog tijd voor. Maar ja het nodigt nu voor mij weer niet zo uit in coronA tijd. Dank voor het delen