vrijdag 30 juli 2021

Falling volledig mislukt

 

De Amerikaans-Deense of Deens-Amerikaanse acteur Viggo Mortensen heeft een film gemaakt onder de titel Falling. In de film zien we John opgroeien bij een allengs steeds onaangenamere vader die zijn gezin zodanig maltraiteert dat moeder en twee kinderen besluiten de woning te verlaten. Gedurende de film krijgen we steeds flashbacks van die nare periode te zien. In het heden is John getrouwd met Eric en hebben ze samen een dochter. De vader komt op bezoek en vanaf het allereerste shot doet deze zijn best zijn zoon en diens huwelijkspartner zoveel mogelijk te beledigen en op hun ziel te trappen. Daarvoor haalt hij werkelijk alles uit de kast. Zo erg dat ik al na een kwartier denk: sla hem nou eens op zijn bek. Ook al is de vader aan het dementeren, zijn gedrag is meer dan stuitend.

Het duurt bijna anderhalf uur voordat de zoon eindelijk zijn stem eens verheft tegen zijn oude heer maar het mag eigenlijk geen naam hebben. Het huwelijk van John en Eric maakt in de film een wel heel erg kleffe en quasi ideale indruk en dat beide mannen maar blijven weigeren de treiterende en zuigende klootzak hun huis uit te gooien of op zijn minst eens flink op zijn bek te slaan is - dat is immers de enige taal die pa begrijpt - uiterst ongeloofwaardig. Niemand kan zo'n stroom aan moedwillige beledigingen en krenkingen maar ongestraft blijven accepteren. John lijkt zijn vader voortdurend te vergeven en lijkt van zijn vader ondanks alles maar te blijven houden.

Bij mij gaat dat er niet in. Een karakterverandering ondergaan als gevolg van dementie kan natuurlijk gebeuren. Maar ook al lijkt de vader licht te dementeren, hij is nog steeds goed bij zinnen. En het nare karakter dat hij op hoge leeftijd laat zien is niet meer dan een verlenging van dat nare karakter uit vroeger jaren. Geen moment laat hij ook maar op de subtielst mogelijke manier merken dat hij toch ook wel van zijn zoon houdt, integendeel, hij haat de gedachte dat zijn zoon een homo is, geen echte man. En de zijige John en Eric wekken uiteindelijk alleen maar mijn ergernis op. Kortom, een waardeloze film. En van de titel begrijp ik ook al niks.



Geen opmerkingen: