zondag 1 augustus 2021

Er is een nooit eindigende aanvoer van verontwaardiging

 

Hoe waar is deze uitspraak wel niet? En hoe treffend geformuleerd. Aan het woord is de Frans-Britse politicoloog Catherine Fieschi in The Guardian en de Volkskrant. In een uitstekend interview geeft ze aan dat er in steeds meer westerse landen sprake is van coalities tussen links en rechts waardoor vooral populisten de ruimte krijgen om hun sloopwerkzaamheden uit te voeren. De parallelle samenleving lijkt overal op handen te zijn. Fieschi is directeur van de Britse denktank Counterpoint. 


Ik kan u dat interview van harte aanraden. Om vervolgens meteen door te schakelen naar haar konklusie. Fieschi veronderstelt dat de klimaatproblematiek ons zou kunnen redden. Net als oorlog verschaft de klimaatverandering ons een gemeenschappelijke vijand. Een heel bijzondere vijand dit keer, omdat we die klimaatverandering zelf hebben veroorzaakt. Populisten denken daar natuurlijk anders over maar de mensen die over een klein beetje verstand beschikken en meer dan een hersencel hebben, realiseren zich donders goed dat we de ogen niet langer kunnen sluiten.

De klimaatproblematiek is dermate kolossaal en onontkoombaar dat links én rechts uiteindelijk tot een gezamenlijke inspanning moeten komen om de aarde voor de menselijke soort én alle andere dieren en planten te behouden. Laten we hopen dat Fieschi gelijk krijgt, vooralsnog lijkt ze mij een tikkeltje té hoopvol. Sombermans gaat ons niet helpen, moeten we maar bedenken.

Geen opmerkingen: