woensdag 4 augustus 2021

Subsidie? Voor een bedrijf dat chantage pleegt?? En 1 miljard winst maakt???

 

Maar nog veel erger: voor een bedrijf dat in de eerste zes maanden van dit jaar een netto winst behaalde van circa 1 miljard Euro? Veel gekker moet het toch niet worden. DSM is een wereldwijd opererend conglomeraat van bedrijven. Dat het bedrijf Heerlen een te provinciale uitstraling vindt hebben en liever grootstedelijk gaat wonen, tja, dat kan natuurlijk. Philips en AKZO deden het ook.

Voor wie het niet weet: DSM staat oorspronkelijk voor Dutch State Mines en werd ooit opgericht voor de exploitatie van ondergrondse steenkoolreserves. Na sluiting van de onrendabel geworden mijnen specialiseerde het bedrijf zich in chemie. De vestiging van het bedrijf in Heerlen is natuurlijk met tal van sentimenten en emoties omgeven, zeker voor de mensen die hun hele leven bij de mijnen of de chemie gewerkt hebben. Velen menen dan ook dat het bedrijf aan Heerlen verschuldigd is daar domicilie te blijven houden.

Dat laatste kan ik moeilijk beoordelen. Als een bedrijf om zakelijke redenen het hoofdkantoor elders wil vestigen, kan niemand dat tegenhouden. Maar wat mij in deze kwestie het meeste verbijstert is dat overheden bereid zijn een bedrijf dat in een half jaar een netto winst van circa 1 miljard Euro behaalt, een subsidie van 1,75 miljoen toe te kennen om het bedrijf over te halen Heerlen niet te verlaten. DSM stelt onomwonden dat het, als de subsidie niet verstrekt wordt, naar elders zal vertrekken. Ik kan zo gauw geen kwalificaties bedenken om uiting te geven aan mijn afschuw over deze hufterigheid.

En bedenk dan ook nog eens dat de subsidie afkomstig zou zijn uit een potje dat bedoeld is voor verbetering van de leefkwaliteit in steden en dorpen. Een meerderheid van Provinciale Staten van Limburg verzet zich, terecht, tegen toekenning van de subsidie. Is het maatschappelijk aanvaardbaar dat bedrijven als DSM ondersteund worden met donaties van uw en mijn belastinggeld? Zegt u het maar.

Geen opmerkingen: