Wij verblijven een week in de buurt van Ieper na heel wat boeken over de Eerste Wereldoorlog gelezen te hebben. Vandaag een fietstocht in Heuvelland vanuit Westouter door kleine stadjes als Kemmel, Dikkebus, Vlamertinge en Poperinge. Een geaccidenteerd en heuvelachtig gebied. Alleen de Kemmelberg was zelfs voor de e-bikes te steil, 17%. In Kemmel stonden we even stil bij een ossuarium waar de resten van 56.000 ongeïdentificeerde Franse soldaten en officieren zijn begraven. Op de herdenkingszuil staan de namen van de 57 jongens en mannen die wel konden worden geïdentificeerd, sommigen slechts gedeeltelijk.
Je kunt je nu geen voorstelling meer maken van wat zich hier net meer dan een eeuw geleden heeft afgespeeld. Deze hele streek is bezaaid met oorlogskerkhoven die stuk voor stuk perfect onderhouden worden. In de poort van ieder kerkhof bevindt zich een grafregister en een boekwerk met alle namen van de daar begraven jongens en mannen. Van velen is geen geboortedatum bekend, alleen de dag waarop ze stierven is dan vermeld. Soms zelfs dat niet. Wat kunnen de Belgen anders doen dan hun dankbaarheid tonen door al die begraafplaatsen voortreffelijk te onderhouden. Die vorm van respect maakt indruk en is zo terecht. Jonge mannen vanaf een jaar of zeventien kwamen van over de hele wereld en sneuvelden hier in een ongelijke strijd tegen mechanisch geweld van een tot dan toe ongekende omvang. Wat bezielde die generaals om al die manschappen een zekere dood in te sturen?
Ik weet niet of er ooit onderzoek is gedaan naar bevelsstructuren in die verschrikkelijke oorlog. Zowel de Duitse als de geallieerde generaals moeten al na een paar maanden beseft hebben dat deze oorlog niet gewonnen kon worden. Welk verhaal hebben zij hun politici voorgehouden en waarom waren die politici niet in staat met deze zinloze afslachting van jonge mannen te stoppen?
1 opmerking:
Als ik zoiets lees overvalt me weerdat gevoel van totale zinloosheid in machtstrijd dat nooit ophoud.
Geniet van jullie fietstochten !
Een reactie posten