maandag 9 augustus 2021

IPCC, wat hebben we nodig om ons te laten overtuigen?

 

In een uitstekend artikel schetst de Volkskrant hoe een IPCC-rapport tot stand komt. Het is goed hier eens uitgebreid kennis van te nemen, opdat mensen begrijpen dat deze rapporten met de grootst mogelijke zorgvuldigheid tot stand komen.

En kijk eens naar het officiële rapport dat op een eigen website wordt gepresenteerd. Buitengewoon helder en overzichtelijk en op een heel fraaie wijze eigentijds vormgegeven en gepresenteerd. De in het Volkskrant-artikel aangeduide commentaren zijn alle in een aparte bijlage ondergebracht waarin per opmerking verantwoording wordt afgelegd. De naam van de inzender van het commentaar wordt ook overal vermeld. Via een eigen pagina vindt u alle grafieken uit het rapport. Elke grafiek kan aangeklikt worden waarna de illustratie centraal in beeld verschijnt met rechts daarvan de tekst ter uitleg.

En de inhoud? Ach, die kan u toch niet verbazen? Het gaat allemaal veel sneller en in veel grotere omvang dan we tot nog toe aannamen. Nog is het niet te laat maar als we niet serieus werk maken van het terugdringen van de uitstoot van broeikasgassen, zal de opwarming van de aarde niet tot 2 graden beperkt blijven. Ook wordt nu als zeer aannemelijk beschouwd dat de klimaatveranderingen die we nu overal om ons heen signaleren een direct gevolg van menselijk handelen zijn. Dan gaat het om temperatuurstijgingen, zeespiegelstijging, plotselinge hittegolven, toenemende droogte en overvloedige regenval. En veel veranderingen die nu zijn opgetreden, zijn onomkeerbaar en blijvend!

Wat hebben we nodig om ons de ernst van de situatie te realiseren? In ieder geval politici met ballen en voldoende verantwoordelijkheidsbesef. Wie nu nog wegkijkt is niet alleen dom maar vooral kwaadaardig.

Geen opmerkingen: