zaterdag 14 augustus 2021

In the mood for love

 

Momenteel draaien de Frans-Chinese films van de bekende regisseur Wong Kar-Wai (1958) opnieuw. De eerste film die wij zagen was In the mood for love uit 2000. Een prachtige liefdesfilm met twee fraaie hoofdrolspelers, Maggie Cheung als Su Li-Zhen en Tony Leung als Chow Mo-Wan.

Het is een klein verhaal dat zich ergens in China afspeelt. Een man en een vrouw, beiden ongelukkig getrouwd, ontmoeten elkaar en worden verliefd. Natuurlijk moeten ze rekening houden met hun getrouwde status, is er het geroddel van buren en zijn er tal van meer of minder prozaïsche obstakels. De film concentreert zich geheel op die twee prachtige mensen, alle andere meer of minder relevante details moeten we zelf componeren, aannemen, vooronderstellen. Veel blijft raadselachtig in deze film. Maar het telkens terugkerende Yumeji's Theme is heerlijk, diep romantisch met een droevige ondertoon. Hieronder kunt u het beluisteren.


In the mood for love is in alle opzichten een intieme film. Niet alleen voor wat betreft het thema van de film zelf maar ook de wijze waarop Wong Kar-Wai dit verfilmd heeft. Hij zit zijn acteurs heel erg dicht op de huid en hij vertelt zijn verhaal aan de hand van korte scenes in een doorgaans intiem decor: de krappe woonkamers waarin de mensen wonen, de krappe keukens waar gezamenlijk gegeten wordt, de nog krappere kantoortjes waarin de mensen werken. En daarnaast zijn bijna alle scènes tijdens de avonduren opgenomen waardoor we ons nauwelijks nog bewust worden van een grotere wereld.

Wong Kar-Wai laat ons een onmogelijke liefde zien zonder dat we precies te weten komen waarom die liefde onmogelijk moet zijn. Het is een romantisch drama rond twee prachtige mensen, Si-Li-Zhen is werkelijk onvergetelijk mooi en ook Chow Mo-Wan is een zeer knappe verschijning. Werkelijk een prachtige film.

 

Geen opmerkingen: