maandag 31 oktober 2022

Aan Zelenski mankeert ook wel wat

 

Ook ik hoor in mijn omgeving rationele en bepaald niet domme mensen de wandaden van Poetin relativeren. Op Zelenski is ook het nodige aan te merken, krijg ik dan te horen. En: het Westen heeft dit zelf veroorzaakt. En: ook het Oekraïense leger begaat oorlogsmisdaden. En zo voort. In de NRC van afgelopen weekend gaat historica, Oost-Europadeskundige en journalist Franka Hummels in op deze zogenaamde nuanceringen van de werkelijkheid.

De oprukkende NAVO is een van de kritiekpunten maar men gaat er dan wel erg gemakkelijk aan voorbij dat de meeste nieuwe toetredende landen hier zelf om gevraagd hebben. Dat ook Oekraïne fouten maakt in de oorlog staat buiten kijf, verdediging gaat niet zonder bloedvergieten. De getalsmatige voorbeelden van fouten aan Oekraïense zijde vallen overigens in het niet bij de oorlogsmisdaden  van de Russen. Hummels: "Oekraïne is schuldig aan haar eigen fouten, niet aan de oorlog als geheel." Die is namelijk door de Russen begonnen. De Russische soldaten zouden in een penibele situatie verkeren. Dat mag zo zijn, zij verdienen ook onze compassie maar niet ten koste van ons medeleven met de bruut aangevallen Oekraïners. 


Mensen die de wreedheden van de Russen relativeren zeggen nogal eens dat "het allemaal heel complex in elkaar zit". Vreemd dat zulke mensen dankzij hun zogenaamde 'nuanceringen' niet meer in staat lijken de agressor te onderscheiden van de zich verdedigende partij. Hoe ver zulke nuanceringen kunnen gaan bewijst Baudet ons bijna dagelijks. Natuurlijk zijn pro-Russische bronnen vaak de producent van zulke 'nuanceringen' en zij maken daarbij gretig gebruik van nepnieuws. 

Dat Russische soldaten sneuvelen in een vuile oorlog is jammerlijk maar daar is niets aan te doen. Er sneuvelen geen Russische burgers, alleen Oekraïense. Er valt geen raket op Russische grondgebied. Russische raketten richten dagelijks onvoorstelbare schade aan aan de infrastructuur in Oekraïne. Hele dorpen en  steden zijn volledig van de kaart geveegd. Is het echt zo moeilijk voor jezelf te bepalen wie de bad guy is, wie de good guy? Kijk alleen al naar de argumentatie van Poetin: is de inval werkelijk uitgelokt door Oekraïne? Wat heeft het land dan gedaan of gezegd dat als uitlokking kan worden uitgelegd? En wie het nazisme argument serieus wil nemen, dier zou eerst eens een paar geschiedenisboeken moeten lezen. Zwarte Aarde en Bloedlanden van Timothy Snyder kan ik u van harte aanbevelen!

Geen opmerkingen: