donderdag 6 oktober 2022

In Amerika is censuur de dagelijkse praktijk!

 

In de VS is de ultieme gekte losgebarsten. Met name onder radicale gelovigen. In een verontrustend artikel in de Volkskrant schrijft Thomas Rueb dat er dit jaar overal in Amerika al zo'n 60 wetten zijn aangenomen die onderwijs verbieden over seks, gender, ras of pijnlijke Amerikaanse geschiedenis. Het behoeft geen nader betoog dat dit vooral gebeurt in staten waar de republikeinen het voor het zeggen hebben, vooral conservatief christelijk rechts. 

De gouverneur van Florida, Ron DeSantis heeft de zogeheten Stop WOKE Act ondertekend die het scholen en bedrijven verhindert te spreken over alle zaken die "een gevoel van ongemak, schuld of verdriet" kunnen opwekken. Sedert juli 2021 zijn er op diverse plekken in de VS al meer dan 2.500 boeken van 1.261 auteurs in de ban gedaan en uit bibliotheken verwijderd! Onder de verboden titels onder andere To Kill a Mockingbird, The Catcher in the Rye maar ook The Lord of the Rings en Harry Potter. En voorts natuurlijk alles wat met slavernij of gender van doen heeft. Overigens schijnen er ook onder progressieven of democraten boeken verboden te worden, hier vanwege verouderde stereotypen over seks of ras zoals The Adventures of Huckleberry Finn.  

Het lijkt er sterk op dat alles wat afwijkt van de  van de witte, christelijke, heteroseksuele norm pornografie wordt genoemd en daarmee prompt verboden kan worden. U moet dit artikel beslist lezen, het is meer dan verontrustend en ten hemel schreiend. Elke vorm van censuur is in uiterste instantie een bedreiging van de democratie. In Amerika maalt men daar niet om. Als Trump straks voor de tweede keer verkozen wordt is het daar sowieso gedaan met democratie, een fenomeen dat we in wel meer landen aantreffen, ook of moet ik schrijven zelfs in Europa? U weet toch wel dat de boeken van Karl May hier in de ban zijn gedaan? In West Europa!

Het gaat niet goed met de menselijke soort, niet alleen omdat we een invasieve soort zijn die alle andere biodiversiteit om zeep helpt, we hebben nu ook al last van een hersentumor die ons belet zindelijk te denken.

Geen opmerkingen: