woensdag 12 oktober 2022

Het Depot van Boymans van Beuningen Rotterdam

 

Het nieuwe depot bij Museum Boymans van Beuningen hadden we een jaar geleden al bewonderd, aan de buitenkant. Gisteren was het dan zover, eindelijk een bezoek voor de binnenkant gepland. En we werden bepaald niet teleurgesteld. In het depot zijn alle kunstwerken van het museum opgeslagen, weliswaar nog steeds achter grote deuren maar dat neemt niet weg dat dit het eerste kunstdepot ter wereld is dat toegankelijk werd gemaakt voor het publiek.

Op alle etages zijn grote vitrines in de muren aangebracht waar je een lichtschakelaar kunt bedienen om te kunnen zien wat er in die ruimte opgeslagen ligt. In de centrale kolom van het  gebouw is een schitterend trappenhuis met liftschachten aangebracht, terwijl die kolom ook nog eens talloze vitrines bevat met daarin opgenomen kunstwerken. Ook is er nog een galerie waar je een beperkt aantal schilderijen (Kandinski, van Gogh, Breughel en zo voort) goed kunt bekijken. De schilderijen zijn zo opgehangen dat je ook de achterkant ervan kunt bestuderen en in een aantal gevallen is dat buitengewoon interessant.


Maar geen moment krijg je hier de behoefte op zoek te gaan naar specifieke kunstwerken, daarvoor is er immers een museum (weliswaar al heel lang in de lappenmand maar er zal vast een keer een einde aan die verbouwing komen) Nee, dit gebouw is dermate verrassend en verbluffend dat je je ogen uitkijkt naar de inwendige structuur, enorm vergemakkelijkt doordat er bijzonder veel glas in de centrale kolom werd verwerkt waardoor je vanaf de parterrevloer zicht hebt tot aan het dak van dit monumentale gebouw. 

Er komt natuurlijk een moment dat ook dit depot weer vol ligt maar we gaan er maar  van uit dat dit depot op de groei ontworpen werd. Door architectenbureau MVRDV overigens, dat eerder al de Markthal in Rotterdam ontwierp. Op het dak van het gebouw bevindt zich het café-restaurant (wij bestelden twee ginger ale en kregen de glazen tot de rand toe gevuld met ijsblokjes; toen we aangaven liever niet zoveel ijs weg te moeten werken was de ober not amused waarmee dit meteen ons laatste bezoek aan dit etablissement werd) en een fraai aangelegde tuin met veel berkenbomen. En uiteraard heb je rondom gelegenheid de stad Rotterdam uit de hoogte te bekijken. Als u geïnteresseerd bent, klik dan hier voor de volledige fotoreportage. En plan vooral zelf een bezoek aan dit nu al iconische gebouw, het is een fantastische ervaring.

Geen opmerkingen: