donderdag 13 oktober 2022

Bosnie is terecht kandidaat-lid van de EU geworden

 

De EU realiseert zich terecht dat alle naties op het Europees continent, indien enigszins mogelijk, bij de EU horen. Het is in ons aller belang dat ook de Balkan tot de Unie toetreedt. Met de Serviërs valt voorlopig geen zaken te doen sinds de conservatieve populist, voormalig aanhanger van extreem rechts, Vucic er de scepter zwaait. 


Maar ook in Bosnië, dat nu officieel wordt toegelaten als kandidaat-lid, is er nog meer dan genoeg politieke onrust. Met name de leider van de Serviërs in Bosnië, Dodik, laat geen gelegenheid voorbij gaan om onrust te stoken met zijn populistische agenda. Zoals u weet moeten drie bevolkingsgroepen in Bosnië op een vreedzame manier samen zien te leven: Bosniakken, Kroatiërs en Serviërs. En dat wil voorlopig nog niet echt lukken. Een populistische nationalist als Dodik maakt dat bepaald niet eenvoudiger.

Het gaat dus nog een hele tijd duren vooraleer Bosnië daadwerkelijk lid kan worden maar de status kandidaat-lid is een belangrijk signaal aan de Bosniërs: jullie horen er wat ons betreft bij. Laten we hopen dat de Bosniërs er snel in slagen dit proces tot een goed einde te brengen. En nu moeten we werk maken van Kosovo en Albanië. Er komt heus een moment dat ook de Serviërs zullen inzien dat zij baat hebben bij een sterk en verenigd Europa. Maar kennelijk hebben ze daar nog tijd nodig om Milosevic uit hun kijk op de wereld te bannen. Tot nog toe zijn ze erg bevattelijk gebleken voor populisten die veldslagen van eeuwen terug in herinnering brengen om neen nationalistisch vuur te doen ontbranden. De kern daarvan is intens xenofoob én islamofoob. Er is nog een lange weg te gaan.

Geen opmerkingen: