zondag 27 november 2011

Religieus geweld in de hoeksteen van de samenleving


Dominee Vlietstra uit Katwijk citeerde een bijbels werkje uit de 17de eeuw waarin wordt verteld dat kastijden door de bijbel wordt aangeraden om de kinderen Gods op het rechte pad te houden. Moraalridder van den Brink vond het nodig met een sneer uit te halen naar de pers omdat Vlietstra nog een heleboel andere dingen had gezegd die niet werden geciteerd. Chapeau van den Brink, jij tuchtigt je kinderen kennelijk eveneens uit overtuiging. Ook Bart Jan Spruyt meent de woorden van de dominee fiks te moeten relativeren; ik heb hem over imams wel eens wat minder lankmoedig horen praten. We kennen uit het recente verleden nog het verhaal van een Amersfoortse dominee die meende dat je desnoods moest slaan voorbij de huilgrens van kinderen. En de Amerikaan Michael Pearl maakt het nog veel bonter, lees de NRC van 27 november 2011. Pearl baseert zijn wijsheden op Spreuken 13:24: "Wie zijn zoon de stok onthoudt, haat hem, wie hem liefheeft, tuchtigt hem".
En wie echt in de details geinteresseerd is, leze de website van familie De Vriese, die haarfijn het wat, het waarom en vooral ook het hoe weet uit te leggen. Zal wel van de hand van Pa De Vriese komen maar ma schijnt vierkant achter hem te staan.
Pearl schijnt een voorliefde te hebben voor de flexibele loodgietersbuis maar een stok, karwats of riem is ook buitengewoon geschikt om de kinderen bij de les te houden. In de NRC wordt een van zijn volgelingen aan het woord gelaten, een jonge moeder, Julia Gray die haar kinderen met de corrigerende tik heeft opgevoed. Het is een droevig stemmend verhaal.
Jaarlijks sterven er kinderen omdat hun ouders op de bijbel geinspireerd geweld tegen hen gebruiken. Mensen als Pearl spelen in dit verband een sinistere rol. Het is niet mijn gewoonte om meteen het begrip schuld of verantwoordelijkheid te gebruiken maar wie bij het kastijden van kinderen het gebruik van een flexibele loodgietersslang propageert zet aan tot geweld en is dus strafbaar.
Wie nog enige vooruitgangsgedachte aanhangt moet de videofilmpjes van Michael Pearl maar eens zien, je bent meteen genezen (van die vooruitgangsgedachte).

Bronnen:
http://www.depers.nl/binnenland/609982/Sla-zondig-kind.html (Vlietstra)
http://www.binnenlandsbestuur.nl/katwijk (Bart Jan Spruyt)
http://www.devriese.eu/Artikels/Kinderen%20tuchtigen.htm (Pa De Vriese)

2 opmerkingen:

Marius zei

Ik vind wel dat de NRC er oren naar mag hebben, maar niet zonder gepast commentaar - of wordt het dan opeens smaad?

enno nuy zei

De NRC deed verslag en ik meldde dat weer hier. Eigenlijk ben ik hier moralistischer dan de NRC, die heel subtiel een interview met een jonge moderne moeder plaatste. Dat gepaste commentaar was tussen de regels door volkomen helder. En de NRC heeft verder natuurlijk geen oren naar dit soort geperverteerde onzin.