maandag 21 november 2011

Op de marmerklippen


Een herfstweekend in het Teutoburger Wald doorgebracht. De streek rond Hameln, een prachtige omgeving met Middeleeuwse dorpen en stadjes, die heden ten dage een verlaten en te stille indruk maken. De plaatselijke bevolking zegt dat dat komt door Turken en Russen die veel van de plaatselijke middenstand overnemen en exploiteren maar verder nauwelijks aan het gemeenschapsleven deel zouden nemen.
Dan maar de heuvels en de bossen in die onmiskenbaar herinneringen opriepen aan dat fascinerende maar vooral huiveringwekkende boek van Ernst Juenger Op de marmerklippen. Een visioen noemde Juenger het boek zelf. De ongekend wrede wraakexpedities van de Opperhoutvester met zijn honden, die bijna mytische proporties aannamen. En het ras dat in deze streek populair is, is nog steeds een ontzagwekkende hond.

Bij Hohenstein zetelde het oudste parlement van Europa waar Saksische vorsten eenmaal per jaar bijeenkwamen om over kwesties van oorlog en vrede te beraadslagen. Je vindt er nu nog het gruene Altar, de Teufels Kanzl en de Blut Bach Quelle waar 4.500 Saksen werden afgeslacht. Maar telkens weer, als een basso continuo, de echo van Ernst Juenger:

'En mocht de aarde barsten als een granaat,
Wij leven voort in vuur en witte gloed.'


Op de marmerklippen verscheen in 1939. Door velen gezien als een sleutelroman en een verzet tegen het nationaal-socialisme. Maar dat was de eigenzinnige Juenger te gemakkelijk. Hij had een hekel aan het woord Verzet en bovendien wist hij dat de Fuehrer een zwak voor hem had. Een andere schrijver dan Juenger had een dergelijk boek nooit kunnen publiceren.
Zoals gezegd, een huiveringwekkend geschrift dat weinig hoop lijkt te bieden. Onheilszwanger, de ondergang die onontkoombaar lijkt. De bossen, de rotsen en de honden, het negatief van Caspar David Friedrich.

Foto's: boven: eigen foto dd 20 nov 2011; midden: http://www.christi-ormond-dalmatians.de/dalmatiner/Lacrima_Christi_Cro_A_Porter_Nachzuchtfotos; onder: Caspar David Friedrich (http://www.fineartpaintingtips.com/caspar-david-friedrich-landscape-painting/)

4 opmerkingen:

Enno Nuy zei

Wordt dit een onheilszwangere weblog Enno?

enno nuy zei

Nou, dat is niet mijn bedoeling maar het heeft er soms wel alle schijn van.

marieke zei

het Teutoburger Wald: is dat niet gedeeltelijk een onderdeel van de "Romantscher strasse"? of ben ik verdwaald?

- een onheilszwanger weblog? - Niets nuttiger dan dat, want waakzaamheid is geboden. Enno ik ben ronduit vóór zo'n weblog !
Het is beter het roofdier in de ogen te zien, dan er voor weg te rennen.
Ga zo door, het vraagt moed - ik bewonder je er om.

Kijk, capituleren en doodgaan kunnen we altijd nog ... op het allerlaatst, als, áls het écht, helemaal echt niet anders kan!

Enno Nuy zei

Nou, die Romantische Strasse loopt van Wuerzburg naar Sissiland terwijl het Teutoburgerwald noordelijker ligt, zeg maar tussen Hannover en Bielefeld, 150 km lang. En het verblijf aldaar was ondanks de wellicht wat sinistere associaties een groot succes. Al was het maar dankzij de potten Schwarzbier en dunkles Weisssenbier.