maandag 13 februari 2012

Ayaan is back in town


In een uitgebreid artikel in de NRC van zaterdag 11 februari doet Ayaan Hirsi Ali verslag van het geweld jegens christenen in moslimsamenlevingen. Dat geweld is een feit en dat het wereldwijd voorkomt ook. Dat het vooral om moslimsamenlevingen gaat is ook een feit. De gemoederen op het Tahrirplein in Cairo waren nog niet bedaard of de eerste koptische christenen werden er vermoord. Ook in Indonesie kunnen ze er wat van en zoals altijd, op het Afrikaanse conntinent is het geweld steevast van een overtreffende trap.
Kortom, een helder en volkomen terecht exposé van Ayaan Hirsi Ali.
Alleen haar laatste zin is aanleiding voor grote vraagtekens: "Laten we ophouden met die overtrokken verhalen over westerse islamofobie en serieus stelling nemen tegen de christofobie die de moslimwereld infecteert. Verdraagzaamheid is er voor iedereen - behalve voor de onverdraagzamen".

Eigenlijk zegt ze hier: jullie moeten niet zo over die PVV struikelen want wat er elders gebeurt is veel erger. Een dergelijk standpunt is echter gebaseerd op verkeerde vooronderstellingen en uitgangspunten. Mij is volkomen helder dat de moslimwereld nog een heel eind te gaan heeft als het om verdraagzaamheid jegens wie dan ook gaat. Maar aan dat geweld tegen christenen in den vreemde kan ik weinig anders doen dan bij mijn regering bepleiten met passende maatregelen deze wantoestanden aan de kaak te stellen. Met Uri Rosenthal als minister van buitenlandse zaken echter heb ik alle hoop opgegeven dat er in deze kabintesperiode ooit sprake zal zijn van coherent beleid ten aanzien van de ons omringende wereld.
Wat ik wél kan doen is het misselijkmakende PVV gedachtegoed aan de kaak stellen. Elke vorm van xenofobie is uiteindelijk de dood in de pot en de belangrijkste reden daarvoor is gelegen in het feit dat een fobie een gezonde communicatie in de weg staat, volledig blokkeert. Tegenstellingen overwin je niet door een wedstrijdje bashen, schelden of diskwalificeren. Tegenstellingen overwin je alleen door het gesprek aan te gaan. Maar daar houden ze niet zo van bij de PVV.
Jammer dat Ayaan Hirsi Ali haar heldere artikel zo misplaatst afsluit met een ordinaire jijbak.

Geen opmerkingen: