dinsdag 21 februari 2012

Vrije nieuwsgaring en beroepsgeheim

Neurochirurg Tullekens, inmiddels gepensioneerd en voormalig lid van de medische tuchtraad. is getrouwd met een journalist, Jannetje Koelewijn, werkzaam bij de NRC. Tullekens krijgt langs voor hem begaanbare kanalen wetenschap van een ct-scan van de onder een lawine bedolven prins. Via de media kreeg Tullekens de indruk dat het gerucht ging dat de prins er niet best aan toe was. Hij vond dat dit gerucht weersproken moest worden aangezien de ct-scan kennelijk geen aanleiding gaf tot de meest dramatische scenario's. Hiermee schond de neurochirurg het medisch ambtsgeheim. De patient zelf heeft er al helemaal niets over te zeggen maar ook diens familie werd niet in de gelegenheid gesteld kennis te nemen van zijn voornemen zijn wetenschap wereldkundig te maken. Er was verder geen enkel direct of indirect belang gemoeid met het bekend maken van de details van de ct-scan.
So far so bad. Het wereldkundig maken gunt hij zijn echtgenote, journalist bij de NRC (mijn krant by the way). Dat lijkt me pas echt kwalijk. De journalist acht zich verschoond omdat zij haar bronnen niet openbaar hoeft te maken en omdat haar bron alle verantwoordelijkheid voor de publicatie op zich nam. Naar mijn mening is hier toch sprake van een wel erg formalistische en enge opvatting van een beroepscode (laat ik maar niet meteen van 'beroepsethiek' spreken).
Als Tulleken publicatie van zijn kennis echt zo belangrijk vond, was er dan geen weg te vinden om de schijn te vermijden dat hij zijn echtgenote even aan een primeur wilde helpen?
De hoofdredacteur van de krant heeft de gevolgde procedure verdedigd maar die verdediging maakt op mij weinig indruk. Dat geldt trouwens voor veel vormen van verslaggeving rond dit drama. Waarom moeten we voortdurend familieleden met zonnebrillen op in en uit auto's zien stappen? Wat is de nieuwswaarde van zulke beelden? Waarom worden die mensen niet gewoon fatsoenlijk met rust gelaten?
Jammer dat ook een kwaliteitskrant als de NRC (vind ik nog steeds) hier zo over de schreef gaat.

Geen opmerkingen: