dinsdag 29 oktober 2013

Loonstein strikes again


Een hoofdstedelijke boekenhandelaar blijkt oorspronkelijke uitgaven van Mijn kamp van Hitler te verkopen. Hij heeft kennelijk een paar exemplaren. Nieuwe uitgaven zou hij nooit verkopen, hij doet immers in 'oud'. Een journalist vindt dit een interessant nieuwsfeit en publiceert het, in de wetenschap dat het geschrift van Adolf Hitler, geschreven tijdens zijn gevangenschap in 1924, hier ten lande sinds 1987 bij wet verboden is. Een poging van de regering in 2007 om dit verbod ongedaan te maken strandde op onvoldoende draagvlak in het parlement.

De onvermijdelijke Herman Loonstein van Federatief Joods Nederland heeft nu aangifte gedaan tegen de boekhandelaar. De Nederlandse regering moet met harde hand optreden, verklaart hij in de NRC. Bij P&W mag hij nog eens omstandig uit komen leggen waarom. Zijn argument is tweeledig: het is nu eenmaal bij wet verboden en recente voorbeelden uit Turkije hebben aangetoond dat het verspreiden van het boek (hij noemt het een kwaadaardig object) bijdraagt aan een toename van antisemitisme.

Of dit laatste waar is, weet ik niet. Wel weet iedereen dat het boek heel eenvoudig via Internet verkrijgbaar is. Kwaadwillende nazi sympathisanten zijn niet aangewezen op een onbekende boekhandelaar uit Amsterdam die toevallig nog twee eerste drukken heeft liggen.

Loonstein verklaarde het kwaadaardige object zelf niet gelezen te hebben en bleek evenmin onder de indruk van het beginsel van de vrijheid van meningsuiting. Het verbod van het boek is tamelijk onzinnig. Was het boek niet door Hitler geschreven maar door een andere obscure scribent, er zou geen haan naar gekraaid hebben, ook niet wanneer Hitler zijn gedachten over joden op dat obscure boek van een ander had gebaseerd.

Er is trouwens een minstens even verderfelijke versie van Mein Kampf verkrijgbaar, nog wel van een wereldberoemde predikant: Maarten Luther. Diens geschriften zijn gewoon overal te koop en ik zeg u: in zijn jodenhaat heeft Hitler in Luther zijn meerdere gevonden. Niet verboden evenwel.

Loonstein wil dus iets laten verbieden wat hij zelf nooit las. Ik heb het boek wel gelezen, inderdaad, van internet geplukt. En ik kan u zeggen: het is onleesbaar, volstrekte kletsika en geen moment serieus te nemen. Je leest het niet eens uit. Maar het is hoe dan ook een document van historische waarde, dat niet verdonkeremaand mag worden als gevolg van op juridische gronden gestoelde censuur.

Ik hoop dat de boekhandelaar wat adem heeft, want hij zal een behoorlijke rechtsgang door moeten maken om het verbod op dit boek ongedaan gemaakt te krijgen, uit naam van de vrijheid van meningsuiting. Juist het verbod geeft het boek gewicht dat het niet verdient.


Geen opmerkingen: