maandag 14 oktober 2013

List & bedrog


Wat denk je nou als je leest dat een bank geld opzij zet voor juridische kosten en schikkingen? Dan rijst toch het vermoeden dat zo'n bank zich ervan bewust is dat het producten verkoopt waarvan de klant later kan aantonen dat hij ermee bedot is. Zozeer zelfs, dat een rechtbank die klant in het gelijk stelt. Als zo'n bank nu structureel geld opzij zet voor zulke eventualiteiten, ligt het dan niet voor de hand om die bank een criminele vereniging te noemen, die als de wiedeweerga ontbonden dient te worden? Moet de samenleving daar niet tegen beschermd worden?
In de Volkskrant van dit weekend lees ik dat JPMorgan Chase in het afgelopen kwartaal 7,2 miljard dollar opzij zette voor bedoelde juridische kosten en schikkingen. Je leest zo'n zin wel vijf keer opnieuw omdat je er in eerste instantie van overtuigd bent dat er een paar nullen teveel worden vermeld maar nee hoor, het gaat echt om zulke astronomische bedragen. Gevreesd wordt dat de boetes en schikkingen op kunnen lopen tot wel 11 miljard dollar.
Wij hebben geen woorden meer om zulk bedrog zodanig te benoemen dat de ernst en de omvang van de diefstal duidelijk kunnen worden gemaakt. JPMorgan Chase opereert vanuit de Verenigde Staten, de natie die zichzelf als de hoeder van de hoogste morele waarden beschouwt.

Geen opmerkingen: