donderdag 24 oktober 2013

Teavangelicals


In de NRC van 18 oktober een interessant artikel van Guus Valk over de toenemende invloed van de Teaparty op religieus Amerika. En een prachtige foto van Reuters natuurlijk. Valk laat onder meer hoogleraar religiestudies Anthea Butler aan het woord. Zij stelt vast dat de Republikeinse partij steeds religieuzer wordt. De Teaparty is van oorsprong een libertaire beweging maar ze raakt steeds nauwer verbonden aan een evangelische achterban.

Ted Cruz, Sarah Palin en Michele Bachman zijn de meest bekende vertegenwoordigers van deze beweging. Zij beschouwen het huidig tijdsgewricht als een bewijs van de stelling dat het einde van de wereld in aantocht is, het moment waarop de Messias terug zal keren. Anthea Butler: "De eindtijd is een heel concreet begrip onder evangelische republikeinen. Voor hen is het geen probleem als een crisis niet wordt opgelost. Het brengt de wederkomst van Jezus alleen maar dichterbij. Dat maakt onderhandelen ook zo moeilijk".

Brian Fischer van de American Family Association hanteert zelfs militante taal en spreekt van "het conservatieve leger (dat) wordt geleid door een generaal [Ted Cruz], 160 luitenants in het Congres en een infanterie van miljoenen patriottische burgers in dit land". Anthea Butler signaleert het ontstaan van een kapitalistisch christendom in de VS. De aanhangers zijn tegen abortus maar vóór het verdienen van veel geld. Persoonlijk geluk gaat boven de gemeenschap. Rijk worden betekent immers dat je een gezegend mens bent.

Deze beweging sluit nauw aan bij de ideeën van Ayn Rand, wiens Atlas shrugged nog steeds op mijn lijstje van nog te lezen boeken staat. Rand bepleit het opkomen voor het eigenbelang en zij mag Palin en Cruz tot haar volgelingen rekenen. Ik laat hier Anthea Butler nog eens aan het woord: "De komende maanden zal de evangelische stroming proberen de macht te vergroten. Daar zullen ze de huidige crisis bij gebruiken. Maar uiteindelijk vertegenwoordigen ze een kleine minderheid van de Amerikaanse bevolking. De republikeinse partij zal zichzelf marginaliseren als de evangelische vleugel meer invloed krijgt". Laten we hopen dat Butler gelijk krijgt.

Geen opmerkingen: