maandag 21 oktober 2013

Sign o' the times


Bij de RABO lijkt men the sign of the times te begrijpen. Nooit meer een bonus voor de top. En geen compensatie in de vorm van een hoger vast salaris! Wel nog bonussen voor een kleine 200 specialisten die in The City slimme en ondoorgrondelijke producten aan het verzinnen zijn. Dat laatste blijft wringen en schuren en je vraagt je af hoe de banktop die slimme wizkids in de gaten gaat houden, zonder dat ze grotelijks belazerd wordt.

Maar dat de leiding van de bank geen bonus meer zal ontvangen, zullen we met grote belangstelling gaan volgen, de komende jaren. Dit is in ieder geval een goed begin dat navolging verdient. Die navolging zal er voorlopig overigens niet komen. ING, SNS en ABNAMRO hebben verklaard de bonussen niet af te schaffen, ze worden immers ook nu al niet uitgekeerd omdat ze (deels) in handen van de staat zijn.

Dat is natuurlijk het zwakst denkbare argument. Die banken zijn dus duidelijk niet bereid ook maar een jota te veranderen aan hun bedrijfscultuur die de hele wereld in een ongekende crisis heeft gestort. En het einde is nog niet in zicht. Ook niet voor de RABO trouwens die het leeuwendeel van de uitstaande hypotheken voor haar rekening neemt, net zoals de MKB-leningen trouwens waar momenteel door het groeiend aantal faillissementen de ene afschrijving na de andere volgt. En evenmin is de vastgoed bubble al tot ontploffing gekomen.

Het worden sowieso spannende tijden voor de RABO, waar men inmiddels besloten heeft afscheid te gaan nemen van de coƶperatiestructuur. Ben benieuwd waar dat toe gaat leiden. Dan wordt het een bank net als de andere.Vermoedelijk wordt dan de bonuscultuur in een of andere vorm wel weer in ere hersteld omdat men anders geen level playing field heeft om gezamenlijk de consument te bedotten.

Geen opmerkingen: