donderdag 24 oktober 2013

Zwarte Piet als lakmoesproef voor onze tolerantie


Ooit kwamen we in meerderheid tot de slotsom dat homo's gelijke rechten verdienden en dat we afstand dienden te nemen van de christelijke homofobe traditie. Dat deden we en we kregen er het verschijnsel weigerambtenaar voor in de plaats.
Ook meenden we dat stierengevechten niet langer getolereerd konden worden en zo zag je opeens Nederlandse activisten in Spaanse arena's opduiken om tegen deze misdadige misstand te protesteren. Dat de Spanjaarden een totaal andere interpretatie van hun eeuwenoude traditie gewoon waren, maakte geen indruk op de Lage Landen.

Vervolgens ontdekten dierenactivisten het ritueel slachten van joden en moslims. Deze barbaarse praktijken moesten bij wet verboden worden. Tot groot verdriet van de joden en moslims aangezien het ritueel slachten een essentieel onderdeel uitmaakt van hun religieuze tradities en voorschriften. Maar daar hebben wij, seculiere Nederlanders, geen boodschap aan.
De Russen hebben een lange traditie van despotisme en staan in grote getale achter hun moderne antidemocraat Poetin. Die zorgt voor ronduit homovijandige wetgeving in zijn land en verwijst daarbij naar tal van culturele en religieuze tradities. Daar houden wij Nederlanders niet van (en ik geef toe, een enkele Brit als Stephen Fry ook niet) en nu vinden we dat we die Russen er maar eens op moeten wijzen dat ze zich met hun achterlijke tradities schuldig maken aan schending van de Rechten van de Mens.
Moet ik hier nog wijzen op kinderbesnijdenis? Of het nu om jongens of meisjes gaat, er is altijd sprake van religieuze of culturele tradities. Wij breken die tradities graag af bij een ander.

Gelukkig hebben wij zwarte piet. De lakmoesproef voor onze bereidheid ook zelf eens afstand te nemen van tradities wanneer die in de moderne samenleving tot weerstand en verzet leiden. En dan blijken we opeens heel wat minder tolerant dan we van anderen verlangen!
We weten niet precies hoe groot de maatschappelijk weerstand tegen zwarte piet is. Persoonlijk krijg ik wel eens de indruk dat er hooguit sprake is van een kleine semi-militante groep rijksgenoten uit het Amsterdamse, die een boel kabaal weten te maken. Maar het heeft niet zo veel zin daar eindeloos over te gaan strijden. Als rijksgenoten aanstoot nemen aan onze eeuwenoude tradities, is het dan niet gewoon een kwestie van fatsoen dat we met die gevoeligheden rekening houden?

Nee hoor, en dus krijgen we zelfs een heuse VN-commissie op ons dak en de voorzitster van die commissie heeft haar standpunt al bepaald voordat de commissie bijeen is gekomen. Verdedigers van onze eigen tradities schuwen zelfs doodsbedreigingen niet; twitter en de overige sociale media ontploffen bijna en de media raken niet uitgepraat over de nieuwste hype. Goddank, we hebben weer een hype!

Wij Nederlanders beginnen een uiterst hinderlijk volkje te worden. We zien onszelf graag als gidsland, ook al lacht de hele wereld ons daar om uit. We moraliseren als geen ander. Tot er iemand aan onze eigen idiote tradities komt. We zijn een volk zonder verstand, zonder volwassenen. Nederland is een verzameling verwende pubers, een kruiwagen vol met kikkers geworden. We hebben ons een grote bek aangemeten en voelen ons collectief op de pik getrapt als iemand iets tegen onze eeuwenoude tradities te berde meent te moeten brengen. De beer is los, de geest is uit de fles, we hebben ons gezonde verstand verloren en lopen massaal achter een populistische idioot aan. Het schijnt dat onze rijksgenoten in het Caribisch gebied geen aanstoot nemen aan zwarte piet. Maar je hoeft er toch niet voor doorgeleerd te hebben om te begrijpen dat hier tussen ons woonachtige rijksgenoten dat toch echt anders kunnen ervaren? Wat de culturele oorsprong ook moge zijn, de zwarte man is boeman en knecht. En dat is zooo negentienhonderzoveel. Ophouden dus met die flauwekul. Geef het sinterklaasfeest terug aan de kinderen en neem, voor mijn part ritueel, afscheid van zwarte piet.

Geen opmerkingen: