zondag 10 november 2013

Van de stoel geblazen!


Jeremy Paxman is zo'n beetje de anchorman van de BBC. Onlangs interviewde hij Russell Brand, een stand up comedian die een uitgesproken mening heeft over het kapitalisme en het marktmechanisme. Paxman heeft zich kennelijk voorgenomen Brand scherp te ondervragen over dit thema en als Brand verklaart dat hij nog nooit gestemd heeft en ook niet van plan is dat ooit te gaan doen, denkt Paxman de beste aanval gevonden te hebben en hij verwijt Brand dat hij dan misschien goedgebekt verzet kan prediken maar dat hij er niets concreets tegenover stelt en met niet één bruikbare suggestie komt.

Maar Brand is niet alleen maar geestig en goedgebekt, hij is verbaal buitengewoon begaafd en slaagt er binnen tien minuten in Paxman volledig maar dan ook volledig buiten gevecht te stellen, verbaal en zonder ook maar de geringste belediging of wanklank. Paxman wordt gevloerd en heeft geen woorden meer. Kijk eens naar dit interview, het is opzienbarend en opmerkelijk!

http://www.youtube.com/watch?v=3YR4CseY9pk

Maar dit alles gezegd zijnde, neemt het niet weg dat Paxman niet helemaal ongelijk had met zijn verwijt. Je kunt een systeem afwijzen, zelfs met kracht van redenen en argumenten maar wanneer je er niets voor in de plaats kunt aanbieden, blijft kritiek vaak steken in gemakzucht. Brand stelt daar tegenover dat hij de parlementaire democratie niet vertrouwt en dat het kapitalisme niets anders is dan een toneelstuk om de machtigen machtiger en de armen armer te maken. Hij voelt er niets voor de mars door de instituties (naar Frank Zappa) te doorlopen. Hij waarschuwt slechts dat grootscheepse rellen zullen blijven terugkeren, dat de Occupy beweging in vele gedaantes op zal blijven duiken en dat de massa zich steeds meer af zal keren van de gevestigde orde.

Het schuurt aan alle kanten, want ook al blijf ik pleitbezorger van de parlementaire democratie, ik kan er niet om heen dat Russell Brand meer dan een punt heeft. Zijn typering van de uitwerking van het moderne kapitalisme is consistent, er is weinig tegenin te brengen. Behalve dan misschien de opmerking van Winston Churchill: "Indeed, it has been said that democracy is the worst form of government except all those other forms that have been tried from time to time".

Geen opmerkingen: