zondag 17 november 2013

Verzekeraars, een boevenbende


De Levenseindekliniek van de NVVE heeft inmiddels met de meeste verzekeraars overeenstemming weten te bereiken. Alleen met ACHMEA wil dat niet lukken. Achmea verklaart dat  men zich bij euthanasie richt op versterking van de huisartsenzorg. Als verzekerden met een euthanasieverzoek in de knel komen, dan "biedt Achmea zorg op maat, waarbij men gebruik maakt van de bestaande relaties met bij Achmea aangesloten huisartsen en waar nuttig ook met de Levenseindekliniek".
Als ik bij Achmea verzekerd was, zou ik daar op 1 januari aanstaande meteen een einde aan maken. Want mocht je in je laatste paar maanden van je leven aangewezen raken op euthanasie en je huisarts geen medewerking willen verlenen, dan ben je dus overgeleverd aan de luimen van je verzekeraar. Ik zou het risico niet willen lopen erachter te moeten komen wat "zorg op maat" dan in de praktijk betekent. Je hebt juist in die fase van je leven wel andere dingen aan je hoofd. Maar daar hebben ze bij Achmea geen weet van en klaarblijkelijk ook geen begrip voor. Stuitend gedrag is dat.

Als je overigens van plan zou zijn van verzekeraar te veranderen, doe dat dan niet via die zogenaamd onafhankelijke prijsvergelijkers. Want die blijken, Independer voorop, volstrekt onbetrouwbaar te zijn. In al hun leuke spotjes vermelden ze niet dat ze alleen verzekeraars naar voren schuiven die met hen een contract hebben afgesloten. Independer erkent dat zij in hun top drie alleen verzekeraars opnemen die aan hen commissie betalen maar ontkent dat financiƫle motieven een rol spelen bij hun adviezen. Directeur Martens van Independer verklaart dat hij "zo kwaad kan worden over die insinuatie". Maar hij kan niet uitleggen waarom hij handelt zoals hij handelt, hij kan niet uitleggen waarom wij dat wel als integer moeten zien, hij kan niet uitleggen waarom die uiterst relevante informatie niet op hun website staat. Kortom, directeur Martens is een zwatelaar die liegt dat het gedrukt staat. O ja, weet u wie eigenaar is van Independer? Juist ja, ACHMEA.

Geen opmerkingen: