vrijdag 22 mei 2015

Elon Musk


In de NRC van 9 mei een uitgebreid artikel over Elon Musk, de grote man achter Paypal (volgens mij een schurkenbende) en Tesla. Wat ik bewonder in Musk is dat hij evident zinvolle plannen ontwikkelt en uitvoert met het vele geld dat hij bijeen wist te harken.

Met Tesla heeft hij nog geen geld verdiend maar er rijdt wel een geheel elektrische auto met tal van innovaties. Als je dat soort zaken afdekt met patenten kun je helemaal schathemeltjerijk worden. Maar wat doet Musk? Die stelt al die innovaties als freeware gratis ter beschikking zodat de markt voor elektrische auto's sneller tot ontwikkeling kan komen.

Daarnaast is hij bezig met auto-steering. Musk verwacht dat binnen vier tot vijf jaar auto's zich geheel autonoom, zonder tussenkomst van een bestuurder, in het verkeer zullen begeven, ook in drukke binnensteden. En dan heeft hij ook nog de Hyperloop bedacht, een concept dat bestaat uit twee bijna luchtledige pijpen waarin mensen en goederen onder hoge snelheid kunnen worden vervoerd zonder milieudruk op te leveren.

In Nevada bouwt Musk een Gigafactory waar hij de huidige wereldproductie aan lithium ion-accu's wil verdubbelen. Zijn idee ligt voor de hand maar hij doet het: ontwikkel een systeem waarbij je de dagelijks vrij beschikbare zonne-energie opslaat in moderne efficiënte accu's en je maakt iedere wereldburger onafhankelijk van centrale overheden die de verantwoordelijkheid hebben voor de distributie van de beschikbare energie. Die daar dus ook de vruchten van plukken en die energie zonder scrupules inzetten als geopolitiek wapen.

Er zijn wetenschappers die meer heil verwachten van waterstoftechnologie maar voorlopig is daar nog geen versnelling gevonden die die technologie inderdaad sneller en beter tot ontwikkeling weet te brengen. Als je er in slaagt - wat Musk beoogt - accutechnologie te ontwikkelen die een veel grotere opslagcapaciteit kent dan nu het geval is en wanneer je er bovendien in slaagt de accu's zodanig te ontwikkelen dat ze geen milieudruk meer zullen opleveren, dan ligt daar echt een revolutionaire ontwikkeling in het verschiet!

En alsof dat alles nog niet genoeg is, Musk wil ook naar Mars. De kans dat hij zelf ooit zal gaan is niet bijster groot maar hij is overtuigd van de noodzaak van een interplanetaire toekomst voor de mens. Musk hierover:
Als we geen multiplanetaire toekomst hebben, als we geen ruimtereizende beschaving worden, zijn we afhankelijk van één planeet en dan neemt de potentiële levensduur van de menselijke beschaving meteen significant af.
Ik ben het volmondig met hem eens en vind het interessant om deze man op zijn weg te volgen. Maar het meest nieuwsgierig ben ik toch wel naar zijn accutechnologie. Het zou toch wat zijn als we allemaal een dikke vinger op zouden kunnen steken naar de NUONs en ESSENTs van deze wereld en wat dacht je van Poetin? Ik verheug me er nu al op.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Top artikel!
Ik wens de schrijver en Elon alle succes van de wereld.

enno nuy zei

Ik dank u!