woensdag 27 mei 2015

Larry Fink maakt zich geen zorgen om Griekenland


Larry Fink, oprichter en CEO van de grootste vermogensbeheerder ter wereld BlackRock - $ 4770 miljard onder beheer! -, zegt dat een Grexit hoogstens tot een paar dagen onrust leidt maar verder geen diepere betekenis zal hebben. Tenminste, als de EU haar poot stijf houdt en de Grieken geen millimeter ruimte geeft om van de bestaande afspraken omtrent aflossing van schulden af te wijken.

Ja, ik geloof wel dat Fink dat laatste veel belangrijker vindt. Hij heeft zo goedkoop mogelijk Griekse obligaties opgekocht en die wil hij wel kwijt aan de ECB. Anders gezegd: Fink heeft baat bij een starre EU terwijl hij bij een Grexit een paar centen af moet schrijven.

Natuurlijk heeft hij gelijk als hij zegt dat lankmoedigheid jegens de Grieken zal worden opgemerkt door de Spanjaarden en Portugezen, die dan zeker met soortgelijke eisen als de Grieken zullen komen. Anderzijds weet niemand welke de gevolgen van een Grexit zullen zijn.

Maar wat belangrijker is: die Grieken zijn inmiddels wel helemaal door de mangel gehaald en de rek is er een keer uit. Vanuit dat perspectief zou ik wel enige mate van lankmoedigheid kunnen steunen. Maar wat blijft steken is dat de Grieken - voor zover ik het weet althans - nog niets hebben gedaan aan hun anachronistische belastingmoraal. En dat steekt, want het kwijtschelden van een deel van de Griekse schuld zou ik de gewone Griek graag gunnen maar dat ook die belastingontduikende graaiers in dat prachtige land daarvan zouden profiteren is natuurlijk onverteerbaar.

Geen opmerkingen: