donderdag 21 mei 2015

Scientology is een criminele vereniging


Eindelijk zond de VPRO de documentaire Going Clear van Alex Gibney over de Scientology beweging uit. Een zeer goed gedocumenteerde film over het ontstaan en de groei van een sekte, ooit opgericht door een volstrekte idioot L.R. Hubbard.

Het gedachtegoed achter deze beweging is van een ongelooflijke stupiditeit en samengevat in een duister boekwerkje Dianetics van de hand van de oprichter zelf. Op de website van Scientology Nederland kunt u zich uitgebreid laten voorlichten over wat deze kerk u te bieden heeft. Het is esoterische rimram van de bovenste plank waar je op het eerste gezicht weinig kwaad achter vermoedt.

Dat is precies de kracht van Going Clear. De zeer uitgebreide documentaire laat zien op welke volstrekt bespottelijke ideeën deze 'religie' is gebaseerd, hoe iedereen die zich hier aanmeldt volledig wordt leeggeroofd en hoe de organisatie op basis van paranoia, spionage en machtsuitoefening (tot en met fysiek geweld) haar positie weet te consolideren en uit te bouwen.

Wat nog het meest verbaast is dat ogenschijnlijk intelligente mensen zich door een dergelijke evident misdadige organisatie laten strikken. In de documentaire komen vooral mensen aan het woord die na jarenlang lidmaatschap afscheid hebben durven nemen van deze beweging. Om prompt op de meest ontregelende en misselijkmakende manier te ervaren dat de Scientology-kerk niet gecharmeerd is van spijtoptanten. Zij geven ook allen aan zich te schamen voor hun Scientology-verleden.

De twee grote namen die nog steeds aan Scientology zijn verbonden zijn natuurlijk Tom Cruise en John Travolta. De opvolger van L.R.H. is ene David Miscavage. Een man die in de documentaire van Gibney overkomt als een uiterst gevaarlijk en onbetrouwbaar sujet en wederom vraag je je af hoe het mogelijk is dat redelijk denkende mensen zich door zo'n ongelooflijke charlatan in laten pakken.

Miscavage is er in geslaagd de strijd met de Amerikaanse fiscus te winnen: Scientology wordt beschouwd als een religie en wordt op grond van dat oordeel vrijgesteld van belastingen. Dit is alleen te verklaren als Scientology ook in de hoogste kringen haar invloed weet aan te wenden.

Ook Scientlogy Nederland geniet fiscale voordelen. Dat is onverteerbaar. Going Clear laat zien dat Scientology een criminele vereniging is die zich aan meerdere strafbare feiten schuldig maakt. En dat de kwalificatie 'religie' volstrekte waanzin is. Wij kunnen besluiten films met Cruise of Travolta te mijden en laten we dat vooral doen. Maar de overheid moet onmiddellijk een einde maken aan iedere fiscale begunstiging van deze misdadige sekte.


Geen opmerkingen: