vrijdag 29 mei 2015

KI


Nick Bostrom is een aan Oxford verbonden filosoof. Hij heeft onder andere veel geschreven over transhumanisme, meer specifiek over de toepassing van genetic engineering. Befaamd werd hij met zijn Letter from Utopia waarin hij de zegeningen van het ingrijpen in de genetische codering van mensen schetst.

In zijn vermaarde brief schrijft Bostrom ons als een in de toekomst levend wezen dat ons de weg wijst naar een bestaan dat voor ons allen in het verschiet ligt, mits we verstandig handelen. Verbeter je lijf (en stop de veroudering, stel je dood uit), verbeter je brein (op cognitief gebied hebben we nog werelden te winnen) en tot slot verbeter je welzijn (het is een gotspe te denken dat we bestaan om te lijden). En wat staat ons in dat Utopia te wachten?
What is Tragedy in Utopia? There is tragedy in Mr. Snowman’s melting. Mass murders, we have found, are not required.
What is Weakness in Utopia? Weakness is spending a day gazing into your beloved’s eyes.
What is Imperfection in Utopia? Imperfection is the measure of our love for things as they are.
What is Dignity in Utopia? Dignity is the affirming power of “No” said discriminately.
What is Suffering in Utopia? Suffering is the salt trace left on the cheeks of those who were around before.
What is Courage in Utopia? Courage is the monarchy of the self, here constrained by a constitution.
What is Solemnity in Utopia? Solemnity is the appreciation of the mystery of being.
What is Body in Utopia? Body is a pair of legs, a pair of arms, a trunk and a head, all made of flesh. Or not, as the case may be.
What is Society in Utopia? Society is a never-finished tapestry, its weavers equal to its threads; the parts and patterns an inexhaustible bourne of beauty.
What is Death in Utopia? Death is the darkness that enshrouds all life and our guilt for not having created Utopia as soon as we could have.
Of we zo'n Utopia ooit weten te bereiken ligt vooralsnog opgesloten in de toekomst. Vaststaat dat we met genetic engineering enorm veel kunnen bereiken, zeker ook gezondheidswinst. Wie hier meer over wil lezen zoekt op de website www.ennonuy.com op de pagina Verbeelding maar eens naar Een nieuwe richting voor de evolutie, naar Sleuetelen aan de mens en naar Transhumanisme van A naar beter en naar Levensverlenging. En google ook eens op Aubrey de Grey.

In de Volkskrant van 9 mei staat een uitgebreid interview met Nick Bostrom, over kunstmatige intelligentie. Bostrom meldt ons dat het niet ondenkbaar is dat kunstmatige intelligentie de menselijke soort simpelweg uitroeit wanneer het tot de slotsom komt dat die merkwaardige soort alleen maar in de weg loopt.

Bostrom gaat ervan uit dat de wetenschap erin zal slagen rond het midden van deze eeuw machine-intelligentie op menselijk niveau te hebben ontwikkeld. Het Future of life instituut in Boston heeft een open brief opgesteld waarin gepleit wordt voor een robuuste en goedaardige kunstmatige intelligentie. Ook Bostrom heeft deze open brief ondertekend. Maar hij voorziet problemen bij het programmeren van ethics en morality. Een crisis als gevolg van het introduceren van KI ligt wat hem betreft dan ook zonder meer voor de hand. Bostrom beschouwt de dood als onze straf voor het niet op tijd verwezenlijken van Utopia:
In feite ligt het simpel: we leven nu eenmaal in een universum waar het mogelijk is om super-KI's te maken. Iedere technologische samenleving zal op een zeker moment op die mogelijkheid stuiten. Dat zou wel eens een splitsingspunt kunnen zijn, bepalend voor welk pad de rest van de beschaving volgt: wordt dit een beschaving die het utopia verwezenlijkt of een beschaving die bijvoorbeeld paperclips vermeerderen als het hoogste doel ziet? Hoe mooier de positieve kant, des te gemotiveerder ik mij voel om die positieve kant voor elkaar te krijgen.
Luchtfietserij, denkt u? Ik denk het niet en het spijt mij nu al dat de kans groot is dat ik die eerste KI niet zal meemaken, daarvoor ben ik helaas net wat te vroeg geboren.





Geen opmerkingen: