woensdag 20 mei 2015

Mythe over regeldruk EU nog maar eens doorgeprikt


Er valt weinig positiefs te melden over de EU, vrees ik. Maar vandaag lees ik dan toch in de NRC  over een onderzoek door o.a. het T.M.C. Asser instituut in Den Haag dat net als andere binnen- en buitenlandse universiteiten onderzoek deed naar de vermeende regeldruk van de EU.
Eurosceptici schermen nogal eens met manische getallen waaruit zou blijken dat meer dan 80% van de nationale wetgeving zou zijn geïnstigeerd vanuit Brussel. Onzin, zo blijkt. Onderzoekers kwamen in 2007 uit op een gemiddelde van 15 tot 20% EU-invloed op nationale wetgeving voor alle beleidsterreinen. Onderzoeker Wybe Douma van het Asser instituut:
Nederland en het Verenigd Koninkrijk zijn het meest kritisch over Brusselse regeldruk. Zij hebben twee jaar geleden allebei zelf onderzocht hoeveel EU-wetgeving kon worden geschrapt en dat viel enorm tegen. Cameron heeft het Britse rapport maar in een diepe la laten verdwijnen, want de voordelen van EU-lidmaatschap bleken veel groter dan de nadelen, en de regeldruk bleek beperkt.
Kortom, much ado about nothing. Terugdringen van regellast is natuurlijk altijd goed, maar het is niet zo dat Brussel veel meer onzinnige wetgeving produceert dan Den Haag.
Zo, dan is die mythe ook maar weer eens doorgeprikt. Niet dat het veel zal helpen. The odds are against us, verzuchten EU-aanhangers en ik behoor nog steeds tot hen.

Geen opmerkingen: