woensdag 6 september 2017

Aung Sang Suu Kyi valt van haar voetstuk


Door internationale waarnemers is onomstotelijk waargenomen dat inmiddels meer dan 140.000 Rohingya Birma dat tegenwoordig Myanmar heet hebben verlaten, opgejaagd en verdreven door de boeddhisten. Gevlucht naar Bangladesh, waar ze overigens ook nauwelijks welkom zijn.


In 1991 werd Sang Suu Kyi onderscheiden met de Nobelprijs voor de vrede vanwege haar geweldloos verzet tegen de militaire dictatuur van haar land. Inmiddels heeft die militaire macht zich voor het oog van de wereld teruggetrokken ten gunste van een door Sang Suu Kyi geleide regering maar de facto zijn de militairen er nog steeds de baas.


Internationaal leefde de hoop dat Sang Suu Kyi zich het lot van de Rohingya zou aantrekken maar daarvan is tot nog toe niets gebleken. Ondanks een zwaar internationaal beroep op deze vrouw die ik ooit eens bewonderde vanwege haar persoonlijke moed. Nu heeft ze zich voor het eerst uitgelaten en dan blijkt een schokkende werkelijkheid: Sang Suu Kyi neemt een voorbeeld aan Trump en verklaart doodleuk dat over de Rohingya uitsluitend fake news wordt verspreid "dat bedoeld is om de belangen van de terroristen te bevorderen".


In het gebied wonen meer dan 1 miljoen Rohyngya, moslims. Die zijn nu in een klap allemaal tot terrorist bevorderd. Het is een feit dat er onder de Rohingya groeperingen zijn die de wapens hebben opgepakt. Maar hoe vreemd is dat wanneer je bedenkt dat deze bevolkingsgroep alle burgerrechten wordt onthouden, ernstig wordt gediscrimineerd en wordt beschouwd als illegale immigranten ondanks dat de Rohingya al eeuwen in deze regio wonen.


De positie die Sang Suu Kyi inneemt is verbijsterend en schokkend. De heldin van zeer velen is van haar voetstuk gedenderd. Begrijpelijk dat er nu stemmen gaan om haar de eerder toegekende Nobelprijs af te nemen ook al vind ik persoonlijk dat niet het belangrijkste. Er is hier geen sprake van een vrouw die ontoelaatbare uitspraken doet omdat ze daartoe door de feitelijke (militaire) macht zou worden gedwongen. Zij heeft immers genoegzaam laten zien niet bang te zijn voor die militaire macht. Nee, haar standpunt inzake de Rohingya moet wel haar persoonlijke mening zijn. Dat is even wrang als onaanvaardbaar.

4 opmerkingen:

Anoniem zei

Waaruit blijkt dat er hier sprake is van onafhankelijke en betrouwbare nieuwsbronnen.
En kom nou niet met Amnesty en Human Right Watch, want die zijn inmiddels al zo vaak gecompromiteerd dat hun geloofwaardigheid allang niet meer vanzelfsprekend is.

enno nuy zei

U roept bij mij enkel nog walging op. U wilt kennelijk - net als Sang Suu Kyi - ontkennen dat de moslims uit Myanmar verdreven worden. En op welke bronnen baseert u dat?

Anoniem zei

Op welke internationale waarnemers baseert de heer Nuy zich, gelet op het feit dat o.a. de VN niet eens toegelaten wordt.

Anoniem zei

Hoe betrouwbaar en geloofwaardig zijn nu die berichten over Birma, als we in achting nemen, dat de moslims op dit moment de UNHCR voledig controleren.
Met dank aan Obama overigens!

Washington welcomes

Why Is Saudi Arabia Heading a UN Human Rights Council Panel?