zaterdag 30 september 2017

Het leenstelsel revisited

Uit onderzoek blijkt dat ook tweedejaarsstudenten er de voorkeur aan geven thuis te blijven wonen. En dat is natuurlijk allemaal de schuld van het leenstelsel. Hierdoor dreigt de situatie te ontstaan dat alleen elitaire studentjes zich kunnen permitteren op kamers te gaan. Zegt de LSVb die hier aan toevoegt dat "het goed is voor de sociale vorming en de academische vorming om het huis uit te gaan".

Ik denk dat het inderdaad goed is voor niet alleen studenten maar voor alle jongeren om zo rond hun achttiende het ouderlijk huis te verlaten. De meeste jongeren moet daar voor werken en dan maar zien dat ze op de woningmarkt terecht kunnen. Studenten niet, die mogen geld lenen onder voorwaarden die voor gewone burgers niet zijn weggelegd. En maar klagen.

Nou hebben die studenten er nog een argument bij bedacht. Want nu blijkt dat die thuisblijvers niet voor de dichtstbijzijnde universiteit kiezen en dus veel met de trein reizen. En het was nou net de bedoeling dat die studenten in ieder geval tijdens de spits iets anders aan het doen zouden zijn.

Ik word hier diep treurig van maar ik hoop vurig dat het nieuwe kabinet van het leenstelsel afblijft, het is het meest eerlijke systeem om schaarse middelen ter beschikking te stellen aan jongeren opdat zij kunnen studeren. Dat studeren doen ze primair voor hun eigen geluk maar ze kunnen zich daarmee ook dienstbaar maken aan de samenleving die zo ruimhartig is hen daartoe in staat te stellen.

Geen opmerkingen: