maandag 13 augustus 2018

Een uitstekende Zomergasten met Marleen Stikker


En prachtuitzending gisteravond van Zomergasten, dit keer met Marleen Stikker, directeur van WAAG, een onderzoeksinstituut voor kunst, technologie en samenleving. Centrale boodschap: internet is stuk. Onder meer omdat er van meet af aan een ontwerpfout in het www zat.: er was geen enkele vorm van privacy-bescherming door middel van encryptie geregeld en dat had wel degelijk gekund. Nu moet je per applicatie alsnog encryptie regelen.


Tweede echt grote probleem is dat de data-industrie beheerst wordt door ongekend grote monopolisten als FB, Google, Amazon etc. Deze bedrijven spelen allesbehalve open kaart en slokken alles op wat op hun weg komt. Niet het belang van de consument telt maar het uitbouwen van het verdienmodel.Stikker stelt vast dat de beloften en perspectieven van internet even groot zijn als de bedreigingen. We moeten dan ook alert blijven en bijtijds passende regelgeving ontwerpen.


Ook het thema artificiële intelligentie kwam geregeld voorbij maar dat had wat mij betreft wel verder uitgediept mogen en kunnen worden. Stikker gaf het tramlijnexperiment als voorbeeld waarbij een trambestuurder moest kiezen tussen het overrijden van vijf of van één omstander; de tram weet dan geen keuze te maken met voorspelbare gevolgen.
Maar in de praktijk zijn er momenteel al meerdere experimenten uitgevoerd en ook op internet te vinden waarbij robots geconfronteerd worden met ethische dilemma's. Voorbeelden daarvan zijn op dit blog te vinden. Ik wil maar zeggen: er zijn wel degelijk interessante ontwikkelingen op dit vlak te melden.


Ook de zelfsturende auto zouden we volgens Stikker niet moeten willen. Het concept werkt alleen als alle omgevingsfactoren gedigitaliseerd functioneren en dat is vrijwel onhaalbaar. Een zelfrijdende auto is eigenlijk alleen op speciaal ontworpen tracé's haalbaar.

Hoe het ook zij, het was een uiterst boeiende avond met een zeer interessante gast en een uitstekende gastvrouw, maar dat wisten we al. Heeft u het gemist, kijk dan vooral nog even terug, je steekt er echt iets van op.

3 opmerkingen:

John Wervenbos zei

Dank je voor deze heldere introductie. Als ik gelegenheid heb zal ik deze week kijken.

John Wervenbos zei

En even nog wat anders. Blogger is ook van Google. Ik maak er ook dankbaar gebruik van. Heel pragmatisch.

John Wervenbos zei

Misschien kom ik er vandaag aan toe om het te bekijken. Dit is trouwens, vind ik tenminste, ook een goede uitzending: De Boeddhistische Blik: Van Dis en de Dalai Lama (NPO Start, 15 augustus 2018).