maandag 25 april 2022

De vernietigende kracht van Poetin's propaganda

 

In de NRC van 19 april staat een artikel van de Wit-Rus Aleksandr Skorobogatov die aan de hand van de casus Navalny laat zien hoe efficiënt de Kremlin-propaganda werkt. Toen Navalny na zijn vergiftiging terugkeerde naar Rusland werd hij prompt gearresteerd en in een schijnproces tot jarenlange opsluiting veroordeeld. Amnesty International ontfermde zich over Navalny totdat berichten over de vermeende xenofobie van Navalny in de pers verschenen. Prompt trok Amnesty de handen van Navalny af. Vrij snel zou blijken dat het hier om een smerige lastercampagne vanuit het Kremlin ging. Amnesty besloot zich weer over Navalny te ontfermen.

Op dezelfde manier manipuleren Poetin en de zijnen ook de berichtgeving over de oorlog in Oekraïne, een oorlog die voor de Russen geen oorlog genoemd mag worden. Tot zover niets aan de hand. Maar dan sluit Skorobogatov zijn artikel als volgt af: "Door de Russische bevolking nu totaal te isoleren, maakt het Westen zich weer tot een ongewilde bondgenoot van Poetin. Tot Poetin's nuttige idioot". Eerlijk gezegd begrijp ik helemaal niets van deze redenatie. Natuurlijk, de nazi's hebben uitvoerig laten zien hoe een dictatoriaal bewind volledige grip op een samenleving kan krijgen. Poetin doet nu wat de nazi's hem hebben geleerd. Alleen de nederlaag heeft de Duitsers tot zinnen gebracht. De nederlaag en de bereidheid van de Duitsers hun problematische verleden onder ogen te zien.

Maar het Westen is niet in oorlog met de Russen, dat is nu precies wat we koste wat het kost willen vermijden. We kunnen Poetin op geen enkel slagveld een nederlaag toebrengen. Behalve op het strijdtoneel van de internationale handel en de energiepolitiek. Sancties maken onlosmakelijk onderdeel uit van de strijd tegen Poetin. Wat Skorobogatov vergeet is aan te geven hoe het Westen zich dan wel tot Poetin moet verhouden. Of meent hij dat de claims van Poetin gerechtvaardigd of te rechtvaardigen zijn?

Nee, ik ben en blijf van mening dat we de Russen volledig moeten isoleren. Normalisatie van de  verhoudingen met Rusland zijn pas weer mogelijk nadat Poetin van het toneel is verdwenen. Voorlopig ziet het er nog niet naar uit dat dat te gebeuren staat. De Russen kiezen er welbewust voor de geschiedvervalsing door en de leugens van Poetin te geloven. Ook dat kan niet zonder gevolgen blijven.

Geen opmerkingen: