dinsdag 19 april 2022

La Manche


In Coutances zou zich een meesterwerk van de Franse gotiek bevinden, de kathedraal de Notre Dame van Coutances, daterend uit de dertiende eeuw. Nog geen honderd meter verderop staat de Saint Pierre, een bijna even grote kerk uit de vijftiende eeuw. Voor dit laatste bouwwerk hebben de Fransen geen belangstelling, het verkeert in beroerde staat en er wordt niets aan herstelwerkzaamheden gedaan.

Het stadje is beroemd vanwege de Middeleeuwse kathedraal maar ik vond het maar een lomp gebouw dat vooral opviel door de lange geometrische lijnen. Deze kerk straalt niets menselijks uit, totaal geen warmte. De St. Pierre daarentegen had charme en leek veel dichter bij de mens te staan. Zie de aandoenlijke foto's hieronder.




We trokken door naar de Atlantische kust, een stralende dag, een blauwe hemel, de lichte branding op grote afstand, een kilometers lang gerekte wolkenlijn, geometrisch als de kathedraal van Coutances. We keken vanuit het noorden op Mont Saint Michel dat majesteitelijk in de zee ligt.





Geen opmerkingen: