vrijdag 20 januari 2023

Edith Schippers moet strafrechtelijk vervolgd worden

 

DSM is een beursgenoteerde onderneming en moet behalve aan de aandeelhouders ook verantwoording afleggen aan oud-werknemers inzake hun pensioenrechten.  In 2006 zet het bedrijf het pensioenfonds op afstand en dat betekent dat pensioengerechtigden tegenvallers direct in hun portemonnee voelen. DSM blijft wel zelf aan  het stuur zitten waar het gebruikelijk en wenselijk is dat er dan ook een onafhankelijk bestuurder komt. Na de financiële crisis van 2008 past de onderneming geen inflatiecorrectie meer toe op de pensioenen. Dit ondanks dat de beurskoers van DSM sindsdien jaarlijks met 14% stijgt. Het hoge management profiteert hiervan met stijgende lonen en bonussen. Het pensioenfonds verkeert in steeds slechtere conditie. Desondanks krijgt bestuursvoorzitter Sijbesma als enige een extra pensioenbijdrage van 2,2 miljoen Euro. 

In februari 2019 vertrekt minister Edith Schippers naar DSM waar ze president van DSM Nederland wordt en tevens wordt benoemd tot bestuurder van het DSM pensioenfonds. Op 25 april 2019 verschijnt er een interne DSM-nota waarin wordt aangegeven dat het pensioenfonds van de onderneming ten opzichte van andere pensioenfondsen een achterstand heeft opgebouwd van 1,3 miljard Euro. Edith Schippers vind het niet nodig de pensioendeelnemers hiervan in kennis te stellen. 

Op de rol staan enkele grotere fusies internationaal en het hoger management zal hiervan profiteren in de vorm van extra bonussen. Edit Schippers is inmiddels President DSM Europa geworden dus we mogen gevoeglijk aannemen dat ook zij een paar lekkere bonussen mag opstrijken. 

We kunnen dit alles lezen in een uitstekend stukje onderzoeksjournalistiek door de NRC -journalisten Merijn Rengers en Jeroen Wester. Van een vervolging van Edith Schippers gaat het natuurlijk nooit komen, ze heeft immers geen enkele wetsovertreding begaan. Maar als je zo schaamteloos laat merken dat de gewone werknemer jou geen donder kan schelen, dan wordt het tijd dat we deze mevrouw aan de schandpaal nagelen. Zeker als je bedenkt dat de VVD ervan uitgaat dat zij de gedroomde en natuurlijke opvolger van Mark Rutte is. En wij maar denken dat de beker helemaal leeg is als Mark Rutte eindelijk opstapt! Hoe naïef kan een mens zijn?

Geen opmerkingen: