donderdag 5 januari 2023

Bregret, de Britten krijgen het door

 

Als er nu gestemd zou moeten worden over de Brexit in het Verenigd Koninkrijk zou een overgrote meerderheid van de Britten stemmen voor 'remain'. 56% van de respondenten in opiniepeilingen zegt dat de destijds gemaakte keuze bij nader inzien verkeerd is. Langzaam maar zeker dringt het besef door dat ze zich hebben laten voorliegen door hun politici. Het komt niet vaak voor dat een hele bevolking zich zo massaal laat beetnemen en bedriegen door politici als de Britten ten tijde van het Brexit-referendum. Het dichtst bij komen de Duitsers in 1933 toen ze Hitler in het zadel hielpen of de Amerikanen in 2016 toen die hetzelfde deden met Trump.

In het FD schrijft Joost Dobber een uitgebreid artikel of de status quo op dit moment: stakingen overal in de publieke sector, mkb- en grotere bedrijven die door de regering in de kou zijn gezet en aan hun lot worden overgelaten. De Britse denktank Centre for European Reform CER heeft onderzoek gedaan naar de prestaties van het VK in vergelijking met een dubbelganger die zich voor de Brexit vrijwel identiek gedroeg als het echte VK. De Britse economie, zo blijkt, loopt 5,5% achterop bij die dubbelganger, de investeringen blijven 11% achter, de handel in goederen 7%. Volgens CER worden de hieruit voortvloeiende verminderde belastingopbrengsten geraamd op 40 miljard GBP. En hoeveel had Hunt nodig om de schade van Liz Truss te herstellen? 50 miljard GBP. 

De bevolking heeft het wel door maar de politici willen er niet aan. Zij blijven halsstarrig vasthouden aan de Brexit. Ook Labour wenst niet hardop na te denken over een mogelijke terugkeer. Zoals het er nu naar uitziet vinden de volgende verkiezingen in 2024 plaats. Ik vrees voor de Britten dat ze het dieptepunt van de economische malaise als gevolg van de Brexit nog niet bereikt hebben.

Geen opmerkingen: